Θεοφάνους Γιώργος

Image

Μουσικοσυνθέτης της νέας γενιάς, με αξιόλογη σταδιοδρομία στην Ελλάδα. Γεννήθηκε στη Λάρνακα στις 9 Ιανουαρίου 1968. Από πολύ μικρός έδειξε το ταλέντο του στη μουσική και πριν τελειώσει το δημοτικό σχολείο άρχισε μαθήματα πιάνου και αρμονίας στο Εθνικό Ωδείο, από όπου πήρε το 1985 το πτυχίο Ωδικής με άριστα. Συμμετείχε σε διάφορες εκδηλώσεις του δήμου Λάρνακας ως πιανίστας, συνοδεύοντας διάφορους τραγουδιστές, αλλά και αργότερα δημιουργώντας ένα φωνητικό συγκρότημα, τη «Σκαλιώτικη Παρέα», που έζησε δύο χρόνια και πήρε τιμητική διάκριση από το δήμο.

 

Τον Ιανουάριο του 1987 ο Γ. Θεοφάνους, σε ηλικία δεκαεννέα χρόνων, κέρδισε το πρώτο παγκόσμιο βραβείο σε διαγωνισμό νέων συνθετών στη Γαλλία. Την ίδια χρονιά έφυγε για την Αμερική, όπου συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στην Βοστώνη, στο Berklee College of Music, στο οποίο σπούδασε μουσική για κινηματογράφο, ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας. Την χρονιά αυτή γνωρίστηκε με τη μελλοντική σύζυγό του, και ερμηνεύτρια των τραγουδιών του, Ευρυδίκη* με την οποία έφυγαν μαζί για το επόμενο πανεπιστημιακό έτος στη Βοστώνη. Οι σπουδές όμως αυτές δεν ολοκληρώθηκαν, γιατί στο τέλος της ίδιας χρονιάς η EMI Greece πρότεινε στην Ευρυδίκη τριετές συμβόλαιο.

 

Από το 1989 ο Γ. Θεοφάνους ζει και εργάζεται στην Ελλάδα ως συνθέτης, στιχουργός, ενορχηστρωτής και παραγωγός, και συνεργάστηκε με πολλούς αξιόλογους τραγουδιστές, εκτός από την Ευρυδίκη που ανέλαβε το προσωπικό της ρεπερτόριο από τον πρώτο της κιόλας δίσκο. Το φθινόπωρο του 1989 ο Γ. Θεοφάνους τιμήθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το βραβείο ενορχήστρωσης για το τραγούδι του Ψηλά τα χέρια, σε στίχους Λεωνίδα Μαλένη, που ερμήνευσε η Ευρυδίκη. Με τον Λ. Μαλένη συνεργάστηκε επανειλημμένα. Το 1987 κυκλοφόρησαν το πρώτο single του Θεοφάνους με δύο τραγούδια, το Εδώ σ' αυτή τη γωνία και το Πατέρα φιλαράκο, στα οποία ο Θεοφάνους εμφανίστηκε και ως τραγουδιστής. Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησαν ένα δίσκο LP με τίτλο Όταν σ’ αγάπησα, στον οποίο συμμετείχε και η Ευρυδίκη.

 

Ο Κύπριος μουσικοσυνθέτης έγραψε πολλά τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες και συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, όπως ο Πασχάλης Τερζής (Παλιόκαιρος, Ο δικός μου ο δρόμος, Έχω μια αγάπη, Δε θέλω τέτοιους φίλους), ο Αντώνης Ρέμος (Έλα να με τελειώσεις, Κι έκρυψα το πρόσωπό μου, Μια αναπνοή, Εγώ είμαι εδώ), η Χάρις Αλεξίου (Το Κύμα), η Μαρινέλλα (Τίποτα δε γίνεται τυχαία), ο Σάκης Ρουβάς (Δεν έχει σίδερα η καρδιά σου), ο Χρήστος Δάντης (Ένα τραγούδι ακόμα), η Νατάσα Θεοδωρίδου (Φεγγάρι, Έλα που φοβάμαι) κ.α.

 

Το 1992 ο Θεοφάνους εκπροσώπησε την Κύπρο στο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον ως συνθέτης και στιχουργός, με το τραγούδι Ταιριάζουμε που ερμήνευσε η Ευρυδίκη, και επίσης ως ενορχηστρωτής του τραγουδιού και διευθυντής ορχήστρας, ήταν δε ο νεαρότερος μαέστρος που συμμετέσχε ποτέ στον διαγωνισμό αυτόν. Το 1994 ο Θεοφάνους ξαναπήρε μέρος στον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον με το τραγούδι Είμαι άνθρωπος κι εγώ, που ερμήνευσε και πάλι η Ευρυδίκη. Το 2002 εκπροσώπησε για τρίτη φορά την Κύπρο στη Γιουροβίζιον με το τραγούδι Gimme, που ερμήνευσε το συγκρότημα One.

 

Στα επίσημα μουσικά βραβεία της IFPI, ο Γ. Θεοφάνους έχει κερδίσει μέχρι σήμερα συνολικά εννέα βραβεία «Αρίων». Το 2006 τιμήθηκε με το βραβείο Συνολικής Προσφοράς στα Μουσικά Βραβεία Κύπρου. Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2008 παρουσίασε στα τείχη της Λευκωσίας τη μουσική παράσταση Τραγουδώ το νησί μου, η οποία περιλάμβανε 40 μελοποιημένα ποιήματα για την Κύπρο από τον Η΄ αιώνα π. Χ. έως σήμερα. Η ίδια παράσταση παρουσιάστηκε και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στις 7 και 8 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. 

 

Παράλληλα, ο Θεοφάνους έγραψε και μουσική για το θέατρο. Το 1987 για το έργο «Η Αλίκη στην παραμυθοχώρα» με την παιδική σκηνή του ΘΟΚ, το 1995 για το έργο «Δωδέκατη νύχτα» με την κύρια σκηνή του ΘΟΚ και την ίδια χρονιά για το «Όνειρο θερινής νύχτας», με τη νεανική σκηνή του Οργανισμού, για τους «Επιτρέποντες» (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας 1996) και «Μια μέλισσα τον Αύγουστο» (Θέατρο Αθηνών 2004).

 

Κατά τις τηλεοπτικές περιόδους 2008/2009 και 2009/2010 υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής στο talent show «X-factor», που προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Αντένα Ελλάδος. 

 

Το 2008 ο Γιώργος Θεοφάνους κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του Αιώνιος Δείπνος.

Φώτο Γκάλερι

Image