Ζηνοβία ναυάγιο

Ο Τιτανικός της Μεσογείου

Image

Το ναυάγιο του πλοίου Ζηνοβία, στη Λάρνακα, θεωρείται ένα από τα δέκα καλύτερα ναυάγια του κόσμου και είναι το πιο εμβληματικό ναυάγιο της Μεσογείου.

 

Η Ζηνοβία, ένα Σουηδικό οχηματαγωγό 172 μέτρων τύπου Ρο-Ρο, φορτωμένο με 108 νταλίκες βυθίστηκε στις 7 Ιουνίου 1980 στο παρθενικό του ταξίδι έξω από το λιμάνι Λάρνακας.

Στο ναυάγιο υπάρχει αφθονία θαλάσσιας ζωής, με αγέλες ψαριών συμπεριλαμβανομένων σφυρίδων, μπαρακούντα, σκουμπρί, βασιλικό σκουμπρί καθώς και σμέρνες, σαλάχια, χελώνες και χταπόδια. Το πλοίο και μέρος του φορτίου του είναι άθικτα, καθιστώντας το συναρπαστικό για εξερεύνηση. Το επισκέπτονται κάθε χρόνο περίπου 100.000 δύτες.

 

Του αποδόθηκε η ονομασία «Ο Τιτανικός της Μεσογείου». 

 

» Βλέπε Λήμμα Αρχαία Ναυάγια

 

Ο υποβρύχιος παράδεισος της Λάρνακας Σήμερα το Ζηνοβία αποτελεί έναν από τους δέκα καλύτερους προορισμούς για δύτες που επισκέπτονται ναυάγια.

 

Είναι το μεγαλύτερο ναυάγιο της Μεσογείου, εύκολα προσβάσιμο και σε απόσταση μόλις 10 λεπτών από τη στεριά. Τα νερά φτάνουν τους 16 Κελσίου το χειμώνα και τους 25 το καλοκαίρι, είναι δηλαδή ιδανικά για καταδύσεις όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η ορατότητα δε γύρω από το ναυάγιο φτάνει μέχρι και τα 50 μέτρα. Οι συνθήκες κατάδυσης είναι ιδανικές. 

 

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Καταδυτικών Κέντρων Κύπρου Jonathan Wilson ανέφερε πώς το βυθισμένο πλοίο αποδίδει ποσό πέραν των 14 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως!  Τα τελευταία χρόνια, έχουν καταγραφεί έξι θάνατοι δυτών που προσπάθησαν να το επισκεφθούν. 

 

 

Ιστορία

Στις 3 Ιουνίου 1980, το σουηδικής προέλευσης πλοίο Ζηνοβία έκανε στάση στην Κύπρο. Ο καπετάνιος είχε συνειδητοποιήσει πώς το πλοίο αντιμετώπιζε προβλήματα στις δεξαμενές άντλησης νερού. Τέσσερις μέρες αργότερα, στις 7 Ιουνίου, το Ζηνοβία βυθίστηκε στη Λάρνακα. Από τότε αποτελεί ένα υποβρύχιο τοπίο.

 

Το Ζηνοβία είχε ξεκινήσει το πρώτο του ταξίδι από το Μάλμε της Σουηδίας. Με προορισμό τη Συρία, μετέφερε 108 φορτηγά αυτοκίνητα, αρκετά εμπορεύματα και 140 επιβάτες που κατευθύνονταν προς τη Μεσόγειο. Στις 22 Μαΐου έκανε στάση στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μετά από δύο μέρες  αναχώρησε για το λιμάνι του Πειραιά. Τα πρώτα προβλήματα είχαν εμφανιστεί. Στη διαδρομή  συνειδητοποίησαν πως οι αντλίες που ρύθμιζαν το σύστημα αντιστάθμισης είχαν βάλει περισσότερο νερό απ’ όσο έπρεπε σε ορισμένες δεξαμενές. Το αποτέλεσμα ήταν να προκύψει πρόβλημα με την ισορροπία του πλοίου. Φτάνοντας στον Πειραιά, κατάφεραν να αντλήσουν το περισσότερο νερό και το πλοίο απέπλευσε για τον τελικό του προορισμό. Ωστόσο, όταν στάθμευσαν στη Λάρνακα στις 3 Ιουνίου, το πλοίο είχε πάλι προβλήματα ευστάθειας. Ο καπετάνιος, το πλήρωμα και οι επιβάτες εγκατέλειψαν το πλοίο το οποίο τέσσερις μέρες μετά, βυθίστηκε. Μαζί του και όλα τα εμπορεύματα μεταξύ των οποίων αυτοκίνητα, φορτηγά, συστήματα κλιματισμού, παιχνίδια, φαγώσιμα και 1 εκατομμύριο αυγά, τα οποία βρέθηκαν άθιχτα στον πάτο της θάλασσας.

 

Και APP 

Η Κάλια Αριστείδου, πρωτοπόρησε και δημιούργησε μία καινοτόμο ψηφιακή λειτουργία για κινητά μέσω της οποίας μπορεί ο καθένας να «κάνει» κατάδυση στο Ζηνοβία, από το σπίτι του. Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας στήριξε την προσπάθεια της νεαρής Κύπριας, υιοθετώντας την ιδέα η οποία είναι μοναδική στην παγκόσμια αγορά. Μέχρι στιγμής, η εφαρμογή έχει βραβευτεί δύο φορές. Το προϊόν που είναι διαθέσιμο μέχρι στιγμής μόνο για συσκευές Android, ονομάζεται Scuba Dive Simulator: Zenobia ....

 

 

Πηγές:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. Μηχανή του Χρόνου

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image