Ρουθκιά γεφύρι

Image

Το Γεφύρι του Ρουθκιά βρίσκεται στο δάσος Πάφου, 3 περίπου χλμ. από τον εγκαταλελειμμένο οικισμό Βρέτσια. Χτίστηκε επί Ενετοκρατίας (1489-1571), σε υψόμετρο 300 μέτρων και σε μια καταπράσινη περιοχή με πλατάνια, σκλήδρους και πεύκα. Κάτω από την καμάρα του με άνοιγμα 9,5 μέτρων και ύψος 5,6 μέτρων, περνά ο Ξερός ποταμός. Αν και σχεδόν καταστράφηκε στο σεισμό του 1953, τελικά αναστηλώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

 

Βλέπε λήμματα: Ελιάς ποταμός και Τζέλεφος

 

Το γεφύρι ανήκει μαζί με άλλα δύο, το Γεφύρι της Ελιάς και το Γεφύρι Τζελεφού, σε ένα σύμπλεγμα γεφυριών που κατασκευάστηκαν για να εξυπηρετούν την πρόσβαση και τις εμπορικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Ακολουθώντας το Μονοπάτι της Φύσης Ενετικά Γεφύρια, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μια υπέροχη διαδρομή, περνώντας και από τα τρία αυτά περίφημα αξιοθέατα φύσης. Το Γεφύρι του Ρουθκιά μαζί με τα προηγούμενα δύο, αποτέλεσε κομμάτι της λεγόμενης «καμηλόστρατας», της κύριας εμπορικής οδού μεταφοράς χαλκού από το ορυχείο του Πέρα Πεδιού προς το λιμάνι της Πάφου. Η μεταφορά γινόταν με καμήλες μέχρι την Πέρα Βάσα, όπου γινόταν επεξεργασία του μεταλλεύματος και από εκεί, με άλογα έπαιρνε το δρόμο προς το λιμάνι.

 

Βλέπε λήμμα: Η καμήλα ως μεταφορικό μέσο στην Κύπρο

 

Η ονομασία του Γεφυριού του Ρουθκιά προέρχεται από την ελληνική λέξη ρούδι που αναφέρεται στον εν λόγω φυτό (Ρους ο Βυρσοδεψικός), το οποίο αφθονούσε στην περιοχή. Κατά τον μεσαίωνα στην Κύπρο, το φυτό αποτελούσε σημαντική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους και σήμερα είναι γνωστό ως «σουμάτζιη».

 

Βλέπε λήμμα: Βυρσοδεψία

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια