Επισκόπου γεφύρι

Image

Κατασκευασμένο κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα το «Γεφύρι του Πισκόπου» είναι σήμερα ένα από τα 15 μεσαιωνικά γεφύρια της Λεμεσού, που έχουν αναγνωριστεί ως αρχαιολογικοί θησαυροί της επαρχίας. Βρίσκεται στην περιοχή Βίνες στο Φοινί, όπου υπάρχει πυκνή, άγρια βλάστηση, χάριν στο νερό του ποταμού που διασχίζει τις πλαγιές αυτές.

 

Το «Γεφύρι του Πισκόπου» σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομα του από τους επισκόπους των Αγίων Αναργύρων, οι οποίοι φαίνεται ότι χρησιμοποιούσαν το γεφύρι για την μετάβαση τους στην Πάφο. Το γεφύρι έχει ημικυκλικό τόξο ανοίγματος 8,9 μέτρων και πλάτος 2,4 μέτρων. Είναι κατασκευασμένο με αδρά πελεκημένους ασβεστόλιθους στα άκρα και με ακατέργαστες σχεδόν πλάκες.

 

Βλέπε λήμμα: Ανάργυριοι άγιοι, Φοινί

 

Κάτω από το «Γεφύρι του Πισκόπου» περνά ο ποταμός Διαρίζος, ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Κύπρου, που έχει τη ρίζα του στο Φοινί και εκβάλλει στα παράλια της Πάφου, κοντά στο χωριό της Αφροδίτης, τα Κούκλια. Αυτό το τμήμα του ποταμού ενώνεται με τον ποταμό των Καμιναριών στο «Γεφύρι της Ελιάς» και καταλήγει στο φράγμα της Αρμίνου και μετά στο φράγμα του Κούρη.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image