Απόστολος Ανδρέας δάσος

Image

Δασική έκταση 13.963 σκαλών στο βορειοανατολικότερο τμήμα της Κύπρου μεταξύ του ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα, του ομώνυμου μοναστηριού, του άκρου Γαλουνόπετρας, του άκρου Πρώτης και των μικρών νησιών Κορδύλια. Πρόκειται για δάσος με σχετικά ήπιο ανάγλυφο, που δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση γύρω στα 500 χιλιοστόμετρα. Λόγω του ότι η δασική έκταση περίβρέχεται από θάλασσα, η υγρασία που δέχεται είναι σχετικά μεγάλη. Το πιο ψηλό σημείο στο βόρειο τμήμα είναι το Κινάνερο (136 μ.), ενώ στο νότιο είναι οι Σίστρες (143 μ.)

 

Πάνω στις πρόσφατες αποθέσεις της Ολόκαινης και Πλειστόκαινης γεωλογικής περιόδου και του φλύσχη της Μειόκαινης περιόδου φυτρώνουν κυρίως οι αόρατοι, τα πεύκα, οι σχίνοι και οι αγριοελιές.

 

Από το νότιο τμήμα του δάσους διέρχεται ασφαλτόστρωτος δρόμος μέχρι το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Από το μοναστήρι μέχρι την τοποθεσία Κάστρος η συγκοινωνία είναι μέσω σκυρόστρωτου δρόμου. Ένας άλλος χωματένιος πρόχειρος δρόμος συνδέει τον χώρο Κάστρος με το άκρο Πρώτη. Στην υπόλοιπη έκταση του δάσους υπάρχουν μονοπάτια.

 

Από το Κινάνερο και την κορυφογραμμή κάπου στο μέσο του δάσους, που είναι συνέχεια του αντικλίνου του Πενταδάκτυλου, πηγάζουν διάφορα ρυάκια που χύνονται στη θάλασσα, βόρεια ή νότια. Ο σπουδαιότερος από τους μικρούς αυτούς ποταμούς είναι ο Αλμυροκόλυμπος.