Μιχαηλίδης Κωστής

Image

Ο Κωστής Μιχαηλίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1912  και πέθανε στις 7 Αυγούστου 1981. Ήταν Έλληνας σκηνοθέτης με αδιάλειπτη παρουσία στην ελληνική θεατρική ζωή. Σκηνοθέτησε περισσότερες από 125 παραστάσεις σε κρατικούς θεατρικούς φορείς αλλά και σε πληθώρα θιάσων του ελεύθερου θεάτρου σε Ελλάδα και Κύπρο, υπηρετώντας όλα τα θεατρικά είδη.

Υπήρξε απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ενώ σπούδασε και στην Βιέννη. Αδελφός του ήταν ο μαέστρος και μουσουργός Δημήτρης Μιχαηλίδης. Ο Κ. Μιχαηλίδης άρχισε να εργάζεται ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του '30 ως δημοσιογράφος σε διάφορες εφημερίδες (Εμπρός, Εστία και Νέος Κόσμος). Ακολούθως θήτευσε στο Εθνικό Θέατρο ως βοηθός των σκηνοθετών Φώτου Πολίτη και Δημήτρη Ροντήρη. Σκηνοθέτησε παραστάσεις για το Φεστιβάλ της Επιδαύρου, το Φεστιβάλ Αθηνών, ενώ συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.), τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (Θ.Ο.Κ.), την Εθνική Λυρική Σκηνή (Ε.Λ.Σ.) και με πληθώρα θιάσων του ελεύθερου θεάτρου. Σκηνοθέτησε παραστάσεις αρχαίου δράματος (τραγωδίες και κωμωδίες), παραστάσεις κλασικών και σύγχρονων έργων του παγκόσμιου δραματολογίου, νεότερων και σύγχρονων ελληνικών έργων δράματος, κωμωδίας, κωμειδυλλίου, παραστάσεις επιθεώρησης, όπερας και οπερέτας.

 

Την περίοδο της Κατοχής σκηνοθέτησε στο νεοσύστατο -τότε- Κρατικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, μέσα στις δύσκολες συνθήκες που είχε δημιουργήσει η γερμανο-βουλγαρική κατοχή της Μακεδονίας, ενώ την ίδια περίοδο συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση. Αμέσως μετά τον πόλεμο μετακινήθηκε επαγγελματικά για λίγο στην Κύπρο, όπου επέστρεψε και σκηνοθέτησε μια σειρά παραστάσεων και την περίοδο 1960-1962. Εκτός Αθηνών, συνεργάστηκε για μακρύ χρονικό διάστημα με το Κ.Θ.Β.Ε. αλλά και με περιφερειακούς θιάσους όπως το Ημικρατικό Θέατρο Κρήτης, το Άρμα Θέσπιδος. Παράλληλα, ακολουθώντας το παράδειγμα του Δ. Ροντήρη, δημιούργησε δικά του θεατρικά σχήματα ανεβάζοντας παραστάσεις αρχαίου δράματος σε διάφορες πόλεις του εξωτερικού, αλλά και σε υπαίθρια θέατρα ανά την Ελλάδα, ενώ σκηνοθέτησε περιστασιακά, και για ξένους θεατρικούς οργανισμούς.

 

Υπήρξε για κάποια χρόνια καθηγητής στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ το 1952 δημιούργησε τη δραματική σχολή «Σχολή Θεάτρου», η οποία έγινε ευρύτερη γνωστή ως «Δραματική Σχολή Μιχαηλίδη». Μικρή σκηνοθετική παρουσία είχε στον κινηματογράφο, καθώς σκηνοθέτησε μία μόνο ταινία, Το μαύρο στάχυ (1968). Πέθανε έπειτα από πνευμονικό οίδημα, στη Θεσσαλονίκη το 1981, λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα της τελευταίας του σκηνοθετικής δουλείας στο Κ.Θ.Β.Ε. (Πλούτος).

 

Από το Νέο Λυρικό στον ΟΘΑΚ

Την περίοδο 1946-1947 ήρθε στην Κύπρο, έπειτα από πρόσκληση του κυπριακού μουσικού θιάσου Νέο Λυρικό. Οι παραστάσεις που σκηνοθέτησε για λογαριασμό του Νέου Λυρικού έδωσαν προτεραιότητα στο θέατρο πρόζας έναντι του μουσικού –το οποίο μέχρι τότε αποτελούσε το βασικό ρεπερτόριο του θιάσου– και στο ελληνικό δραματολόγιο (Βαβυλωνία, Αγνή, Ο Ποπολάρος, Ρήγας Βελεστινλής).

Ξαναήρθε στην Κύπρο αρχές καλοκαιριού του 1961 (όπου έμεινε μέχρι τέλος του 1962), όταν ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Οργανισμού Θεατρικής Ανάπτυξης Κύπρου (ΟΘΑΚ). Παράλληλα, με τα καθήκοντα του ως καλλιτεχνικός διευθυντής, ο Κ. Μιχαηλίδης σκηνοθέτησε και μια σειρά παραστάσεις. Αρχικά, παρουσίασε το έργο του Μπύχνερ Ο θάνατος του Δαντόν, σε μια πολυπρόσωπη παραγωγή. Επίσης, σκηνοθέτησε τα έργα: Η ηδονή της τιμιότητας», Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται και Οθέλλος.