Αποστόλου Ανδρέα ακρωτήρι

Image

Είναι το ανατολικότερο και πιο εντυπωσιακό ακρωτήρι της Κύπρου, στο άκρο της χερσονήσου της Καρπασίας, στην επαρχία Αμμοχώστου. Βρίσκεται ΒΑ. του μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα, απέναντι από τα νησιά Κλείδες.

 

Αν και γύρω από το ακρωτήρι κυριαρχούν οι ασβεστολιθικοί ψαμμίτες της Πλειστόκαινης γεωλογικής περιόδου, πολύ κοντά και συγκεκριμένα στα δυτικά εμφανίζονται ο φλύσχης της Κυθρέας και οι σκληροί ασβεστόλιθοι (μεμονωμένες αποθέσεις) που συνεχίζονται από την οροσειρά του Πενταδάκτυλου. Οι έντονες πτυχώσεις (επωθήσεις) που δέχτηκε ο Πενταδάκτυλος συνεχίζονται ανατολικά μέχρι το ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα, αν και στην Καρπασία παρουσιάζονται κάπως πιο ήπιες.

 

Η πτύχωση του Πενταδάκτυλου, που στο Κυπαρισσόβουνο φθάνει τα 1.024 μ., στο Γιαηλά μειώνεται στα 935 μ., στον Όλυμπο (νοτιοδυτικά της Ακανθούς) στα 740 μ., στον Πάμπουλο (νοτιοανατολικά της Αγίας Τριάδας) στα 383 μ. και στα δυτικά του  ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα (Κινάνερο) στα 136 μ.

 

Το ακρωτήρι αυτό, λόγω της άφθονης υγρασίας και της σχετικά ψηλής βροχόπτωσης (γύρω στα 525 χιλιοστόμετρα), πλαισιώνεται από μια πλούσια θαμνώδη φυσική βλάστηση.

 

Το ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα προσεγγίζεται από ένα σκυρόστρωτο δρόμο, που ξεκινά από το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα και φθάνει μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο Κάστρος. Το ακρωτήρι συντροφεύει στην σχεδόν απόλυτη μοναξιά του το δάσος του Αποστόλου Ανδρέα στα δυτικά, ο φάρος στα ανατολικά, και ο αδιάκοπος φλοίσβος της θάλασσας καθώς και οι γλάροι που συνεχώς πετούν μεταξύ της στεριάς και των νησιών Κλείδες.

 

Οι βασικοί παράγοντες που διαμόρφωσαν το ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα είναι βασικά δυο: (α) το αντίκλινο του Πενταδάκτυλου που συνεχίζεται σ' όλη τη χερσόνησο της Καρπασίας μέχρι και τον Απόστολο Ανδρέα και (β) τα σχετικά σκληρά και ανθεκτικά πετρώματα του ασβεστολιθικού ψαμμίτη που εναπετέθησαν κατά την Πλειστόκαινη γεωλογική περίοδο γύρω από τον κάβο. Όμως το ευδιάκριτο αυτό ακρωτήρι της Κύπρου δέχτηκε κατά καιρούς διάφορες ονομασίες.

 

Ο Κλαύδιος Πτολεμαίος αναφέρεται στο ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα ως Κλείδες ή Ουρά Βοός. Ο Στράβων δεν αναφέρει το ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα, αν και αναφέρεται στα νησιά Κλείδες στα βορειοανατολικά. Ο αρχιμανδρίτης Κυπριανός χρησιμοποιεί την ονομασία Κλείδες ή Βοός Ουρά ή Κάπο ντε Σαντ Ανδρέα, ο Α. Σακελλαρίου ονομάζει το ακρωτήρι Κλείδες ή Ουρά του Βοός. ο Γ. Φραγκούδης χρησιμοποιεί τις ονομασίες Κλείδες ή Άγιος Ανδρέας, ο Κ. Μυριανθέας αναφέρεται στο ακρωτήρι Αποστόλου Ανδρέα ή Κλείδες ή Ουρά Βοός. Στα Ελληνικά του Ραγκαβή αναφέρονται τα ονόματα Δημάρητον και Δεινάρετον. Ο Ευρυβιάδης Ν. Φραγκούδης αναφέρεται στο ακρωτήρι Σαρπηδών ή Αγίου Ανδρέου. Τέλος ο Περικλής Μιχαηλίδης χρησιμοποιεί τις ονομασίες Δεινάρετον ή Αγίου Ανδρέου ή Ουρά Βοός. Ο χάρτης του Κορονέλλι (1700) χρησιμοποιεί την ονομασία Δεινάρετον. Ο χάρτης του Κίτσενερ (1885) και του ντε Μας Λατρί (1862) αναφέρουν επίσης την ονομασία Δεινάρετον.

Φώτο Γκάλερι

Image