Καλό Χωριό Ορεινής

Image

Καλό Χωριό Ορεινής- Kalo Chorio Oreinis. Χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, περί τα 26 χμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας. Το χωριό είναι κτισμένο στην βόρεια πλευρά του Τροόδους, σε μέσο υψόμετρο 500 μέτρων. Ο ποταμός του Ακακίου που ρέει στα δυτικά του χωριού, έχει διαμελίσει το τοπίο.

 

Από γεωλογικής απόψεως, στη διοικητική έκταση του χωριού κυριαρχούν οι λάβες και οι βασάλτες του πυριγενούς συμπλέγματος του Τροόδους. Πάνω στα πετρώματα αυτά αναπτύχθηκαν φαιοχώματα.

 

Η περιοχή του χωριού δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση περί τα 410 χιλιοστόμετρα.  Κύριες καλλιέργειες  είναι τα φυλλοβόλα οπωροφόρα δέντρα (αμυγδαλιές, αχλαδιές, συκιές και μηλιές), οι ελιές, τα σιτηρά, τα όσπρια, τα κτηνοτροφικά φυτά και τα λαχανικά (κυρίως πατάτες). Το ομώνυμο φράγμα, στα νότια του Καλού Χωριού, χρησιμοποιείται για την άρδευση έκτασης του χωριού η οποία καλλιεργείται κυρίως με λαχανικά. Ωστόσο υπάρχουν και αρκετές ακαλλιέργητες εκτάσεις που είτε είναι γυμνές, είτε καλύπτονται από δάση ή χαμηλή θαμνώδη άγρια βλάστηση. Μέρος του μικρού δάσους Ασκόπελος, στα νοτιοδυτικά του χωριού, εμπίπτει στα διοικητικά του όρια.

 

Από συγκοινωνιακής απόψεως, το Καλόν Χωριόν συνδέεται στα βορειοανατολικά με το χωριό Κλήρου (περί τα 2 χμ.) και στα νότια με το χωριό Γούρρι (περί τα 6,5 χμ.). Πολύ κοντά στα δυτικά του χωριού περνά ο κύριος δρόμος Λευκωσίας - Παλαιχωρίου.

 

Ο πληθυσμός του Καλού Χωριού αυξήθηκε σταθερά από το 1881 μέχρι σήμερα. Σ’ αυτό συνέβαλε η σχετικά μικρή απόστασή του από την πρωτεύουσα και, κατά τα τελευταία χρόνια, η καλή οδική του σύνδεση. Ένα μεγάλο μέρος του οικονομικά ενεργού πληθυσμού του χωριού εργοδοτείται στη Λευκωσία.

 

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι πλήρεις απογραφές πληθυσμού έχουν ως ακολούθως:

 

Χρονολογία Κάτοικοι
1881 137 
1891 140 
1901 154 
1911 172 
1921 189 
1931 195 
1946 275 
1960 328 
1973 366 
1976 445 
1982 456 
1992 514 
2001 601 
2011 734
2021 747

 

Στην περιοχή του Καλού Χωριού υφίστανται ενδείξεις για ύπαρξη μεταλλείων κατά την Αρχαιότητα.

 

Ιστορικά στοιχεία

Παρά το ότι το χωριό δεν αναφέρεται σε μεσαιωνικές πηγές, πιθανώς τούτο να υφίστατο από την εποχή της Φραγκοκρατίας. Η εκκλησία του χωριού, αφιερωμένη στον άγιο Γεώργιο, θεωρείται από τον Γκάννις ως κτίσμα του 1633. Είχε όμως ανακαινιστεί περί τα 200 χρόνια αργότερα, σε τέτοιο βαθμό ώστε ο Τζέφρυ να την θεωρεί — στις αρχές του 20ού αιώνα — σύγχρονη. Από το αρχικό κτίσμα σώζεται η βόρεια θύρα, ενώ στον νότιο τοίχο της εκκλησίας είναι ζωγραφισμένος ο άγιος Γεώργιος, καθώς και το μαρτύριό του, με χρονολογία 1655.

 

Πριν από ένα περίπου αιώνα το χωριό ήταν σχεδόν απομονωμένο. Ο δρόμος Λευκωσίας - Παλαιχωρίου, που άρχισε να κατασκευάζεται κατά την πρώτη περίοδο της Αγγλοκρατίας, έφθασε στην περιοχή κάτω από το χωριό το 1902. Τον επόμενο χρόνο το Καλόν Χωριόν συνδέθηκε με τον δρόμο αυτό, με την κατασκευή μονοπατιού.

 

Ενδιαφέρουσα τοποθεσία στην περιοχή του χωριού είναι το σημείο της ένωσης του ποταμού του Ακακίου με τον ποταμό Μαρούλλαινα, σημείο εντυπωσιακό, απ’ όπου αρχίζουν δυο επιβλητικά φαράγγια.

 

Τεχνητή Λίμνη Κλήρου

Η Τεχνητή Λίμνη Κλήρου είναι τεχνητή λίμνη στην Επαρχία Λευκωσίας στην Κύπρο. Βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων της κοινότητας Κλήρου.

Για τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης κατασκευάστηκε χωμάτινο φράγμα, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 2007. Τον ίδιο μήνα λειτούργησε και η τεχνητή λίμνη (ταμιευτήρας). Η Τεχνητή Λίμνη Κλήρου έχει χωρητικότητα 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Το νερό που συγκεντρώνεται στη λίμνη προέρχεται από τον ποταμό Σερράχη. Κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί δύο λειτουργίες: α) η παροχή νερού για άρδευση των παραποτάμιων περιοχών και β) ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα κατάντι του φράγματος. Η Λίμνη εμπλουτίζεται με διάφορα είδη ψαριών και επιτρέπεται το ερασιτεχνικό ψάρεμα. Υπάρχουν τα εξής είδη ψαριών: κυπρίνος, κουνουπιέρης, ηλιόψαρο, κοκκινοφτέρα, ιριδίζουσα πέστροφα, αλβούρνος, χρυσόψαρο, λαβράκι, γατόψαρο και τιλάπια.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image