Μαραθάσα

Image

Η Μαραθάσα είναι σύμπλεγμα 14 ορεινών χωριών των επαρχιών Λευκωσίας και Λεμεσού, τα οποία σχηματίζουν ξεχωριστή γεωγραφική περιφέρεια η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα χωριά: Επαρχία Λευκωσίας (8) Γερακιές, Καλοπαναγιώτης, Κάμπος, Μηλικούρι, Μουτουλλάς, Οίκος, Πεδουλάς, Τσακκίστρα. Επαρχία Λεμεσού (6) Άγιος Δημήτριος, Καμινάρια, Λεμίθου, Παλαιόμυλος, Πρόδρομος, Τρεις Ελιές.

 

Η Μαραθάσα βρίσκεται στην περιοχή του ορεινού συμπλέγματος του Τροόδους και το μεγαλύτερο τμήμα της καταλαμβάνεται από τα κρατικά δάση της Πάφου και του Τροόδους. Στα δυτικά και εν μέρει στα νότια συνορεύει με την επαρχία Πάφου. Στα βόρειά της βρίσκεται επίσης η περιοχή της Τηλλυρίας και στα ανατολικά της η περιοχή της Σολιάς.

 

Καταλαμβάνει έκταση 208 χμ² περίπου, δηλαδή το 2,2% της ολικής έκτασης της Κύπρου που είναι 9.251 χμ². Από την έκταση αυτή τα 183 χμ² αντιπροσωπεύουν τη συνολική διοικητική έκταση των 8 χωριών της επαρχίας Λευκωσίας που περιλαμβάνονται στη Μαραθάσα, και τα 25χμ² τη διοικητική έκταση των έξι χωριών της επαρχίας Λεμεσού που επίσης περιλαμβάνονται σ’ αυτήν. Το μεγαλύτερο σε διοικητική έκταση χωριό της Μαραθάσας, αλλά και ολόκληρης της επαρχίας Λευκωσίας, είναι το Μηλικούρι (9.517 εκτάρια), και το μικρότερο ο Άγιος Δημήτριος (325 εκτάρια).

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image