Μαραθάσα

Κλίμα

Image

(α) Άνεμοι:  Η περιοχή της Μαραθάσας, όπως και οι υπόλοιπες περιοχές του Τροόδους, επηρεάζεται από τους αναβατικούς ανέμους ή αύρες των κοιλάδων την ημέρα, και τους καταβατικούς ανέμους ή αύρες των ορέων τη νύχτα. Οι άνεμοι αυτοί δημιουργούνται από τη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στις κορφές, τις βουνοπλαγιές και τις κοιλάδες.

 

(β) Βροχόπτωση: Η μέση ετήσια βροχόπτωση στην περιοχή ποικίλλει μεταξύ 400 και 1.000 χιλιοστομέτρων, η δε επίδραση του ανάγλυφου στην κατανομή της είναι σημαντική. Γενικά οι ψηλότερες περιοχές δέχονται και μεγαλύτερη βροχόπτωση. Κατά την περίοδο 1951-1980 η μέση ετήσια βροχόπτωση στο φράγμα του Καλοπαναγιώτη ήταν 654 χιλιοστόμετρα, στον Κάμπο 707 χιλιοστόμετρα, στον Τρίπυλο 900 χιλιοστόμετρα, στον Πεδουλά 919 χιλιοστόμετρα, και στην Τρικουκκιά 929 χιλιοστόμετρα.

 

(γ) Χιονόπτωση: Χιονόπτωση σημειώνεται όταν ψυχρά μέτωπα από τα δυτικά ή ψυχρές πολικές ή αρκτικές αέριες μάζες από τα βόρεια επηρεάζουν την περιοχή της Κύπρου. Χιόνια πέφτουν συνήθως σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα. Κατά μέσον όρο η πρώτη χιονόπτωση σημειώνεται την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και η τελευταία τις πρώτες δέκα μέρες του Απριλίου. Σε υψόμετρα γύρω στα 1.500 μέτρα ο μέσος αριθμός ημερών χιονόπτωσης στη διάρκεια του χρόνου είναι 15 έως 17, σε 1.000 μέτρα 3 έως 5 και σε 500 μέτρα 1.

 

(δ) Θερμοκρασία: Η Μαραθάσα, λόγω του ορεινού της ανάγλυφου, χαρακτηρίζεται από ψυχρούς χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Τον χειμώνα και ιδιαίτερα κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο που είναι και οι ψυχρότεροι, η θερμοκρασία συχνά κατέρχεται κάτω του μηδενός. Στον Πρόδρομο καταγράφηκε το 1973 και το 1974 ακραία χαμηλότερη θερμοκρασία -8° Κελσίου.

 

Το καλοκαίρι είναι δροσερό με πιο ζεστούς μήνες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Στον Πρόδρομο η μέση ημερήσια ψηλότερη θερμοκρασία κατά τον Ιούλιο (1971-1980) ήταν 27,1° Κελσίου και η μέση ημερήσια χαμηλότερη 17,5° Κελσίου.