Μαραθάσα

Βλάστηση

Image

Η περιοχή της Μαραθάσας διαθέτει μια πλούσια και ποικίλη φυσική βλάστηση που περιλαμβάνει και αρκετά ενδημικά είδη χλωρίδας. Το μεγαλύτερο τμήμα της καταλαμβάνεται από τα κρατικά δάση της Πάφου και του Τροόδους.

 

Η δασική βλάστηση αποτελείται από κωνοφόρα και πλατύφυλλα είδη. Το κυριότερο κωνοφόρο και δασοπονικό είδος είναι η τραχεία πεύκη (Pinus brutia) που φυτρώνει σε υψόμετρα μέχρι 1.500 μέτρα, είτε αμιγής είτε αναμεμειγμένη με άλλα είδη. Πάνω από 1.500 μέτρα, στο δάσος Τροόδους, βρίσκεται η μαύρη πεύκη (Pinus nigra).

 

Ο κέδρος (Cedrus brevifolia), που είναι ενδημικό είδος της Κύπρου, απαντάται φυσικός στην περιοχή της βουνοκορφής του Τρίπυλου. Στις κοιλάδες της οροσειράς του Τροόδους φυτρώνουν ο πλάτανος και ο σκλήδρος, ενώ στις πλαγιές απαντώνται η λατζ΄ιά, η αντρουκλιά, η τριμιθιά κ.α. Η λατζ΄ιά, που είναι ενδημικό είδος της Κύπρου, σχηματίζει αμιγείς ή μεικτές συστάδες, συνήθως με την τραχεία πεύκη. Η κοκκονιά βρίσκεται κυρίως κοντά στο μοναστήρι του Κύκκου, ενώ η σπαλαθκιά απαντάται στις ψηλές περιοχές του Τροόδους. Άλλα είδη που απαντώνται στα δάση της Μαραθάσας είναι η ξισταρκά, ο σχίνος, το θυμάρι, η μαζ΄ιά, η σπαλαθκιά, η χαχομηλιά και τα φτερίτζ΄ια. Αρκετά πλούσια είναι επίσης η ποικιλία των αγριολούλουδων που φυτρώνουν στην περιοχή της.

 

Οι εκτεταμένες δασικές εκτάσεις στην περιοχή της Μαραθάσας συνέβαλαν στην ανάπτυξη της υλοτομίας, κυρίως στο χωριό Κάμπος.