Ζαμπάς Γεώργιος

Image

Ο εκπαιδευτικός Γεώργιος Ζαμπάς γεννήθηκε στην Κατωκοπιά το 1908 και πέθανε στις 10 Ιανουαρίου 2004 σε ηλικία 96 ετών. Είχε έντονη πολιτική δραστηριότητα τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα στην Κύπρο και ήταν ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της ΕΡΕΚ. Συνελήφθη για τη δράση του κατά την εξέγερση των Οκτωβριανών και τέλειωσε την πολιτική του καριέρα ως βουλευτής του Ενιαίου Κόμματος.


Ο Γιώργος Ζαμπάς φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο Κατωκοπιάς το 1913-1919. Απο το 1919-1921 φοίτησε  στην ανωτέρα σχολή Μόρφου και απο το 1921-1925 στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας το 1925-1929. Ακολούθησαν σπουδές στη σχολή μαθηματικών του Πανεπιστημίου  Αθηνών.

 

Εργάστηκε ως  καθηγητής Μαθηματικών στο Κοινοτικό Παρθεναγωγείο Καϊρου στην Αίγυπτο (1929-1931) και επίσης στο Γυμνάσιο Κυρηνείας απο το 1931-1935.


Τον Μάϊο του 1935 διορίστηκε καθηγητής στην Ελλάδα και μέχρι το 1945 υπηρέτησε σε διάφορα σχολεία της χώρας από την Σαντορίνη, Σύρο, Νάξο, μέχρι και Κομοτηνή, Ορεστιάδα κ.α.
Απο το 1945 μέχρι το 1959 υπηρέτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Το 1959  διορίστηκε επιθεωρητης Μαθηματικών  Μέσης Εκπαίδευσης.  Θεωρείται εκ των εισηγητών της διδασκαλίας των Νέων μαθηματικών στα σχολεία. Αφυπηρέτησε από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου το 1968.

 

Πολιτική - ΕΡΕΚ 
Ο Γεώργιος Ζαμπάς ήταν ανάμεσα στα 21 άτομα από όλη την Κύπρο  που υπέγραψαν τη  διακήρυξη της ΕΡΕΚ που κυκλοφόρησε στις 18 Οκτωβρίου του 1931 λίγο πριν την εξέγερση των Οκτωβριανών. Γράφει σχετικά  με τη δράση της ΕΡΕΚ στην Κερύνεια η Άννα Νεοφύτου (φιλόλογος) σε άρθρα της στο περιοδικό του Δήμου Κερύνειας τεύχος 12-13-14 (2009-2010)

"Παράλληλα στην Κερύνεια, τύχη αγαθή, είχαν συγκεντρωθεί μια πλειάδα εκπαιδευτικών της Δημοτικής και της Μέσης εκπαίδευσης πραγματικοί δάσκαλοι του Γένους. Ο Γεώργιος Καραγιάννης, διευθυντής της Σεβερείου Αστικής Σχολής, ο δάσκαλος Λοΐζος Καραγιάννης, ο Ευθύβουλος Ανθούλης διδάσκαλος επίσης στο Σεβέρειο από τη Λάπηθο, ο Θεόκλητος Σοφοκλέους διευθυντής του Ημιγυμνασίου Κερύνειας, ο Μιχαήλ Κωνσταντινίδης, καθηγητής των Αγγλικών, ο Γεώργιος Ζαμπάς, καθηγητής των Μαθηματικών, και η σύζυγός του Πολυξένη Ζαμπά, Γυμνάστρια.
Κοντά σ' αυτούς και ο Δωρόθεος Καρολίδης δικηγόρος από τη Λάπηθο, που υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό κατά τους Βαλκανικούς πολέμους, ο Σάββας Λοϊζίδης, δικηγόρος από το Δίκωμο. Κοινό στοιχείο που ενώνει όλους η υπέρμετρη αγάπη για την Ελλάδα και η πίστη στον Αγώνα για την Ένωση. Γι' αυτό κατά τα πρότυπα των Φιλικών ίδρυσαν την ΕΡΕΚ (Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση Κύπρου). Αρχηγός και εμπνευστής της ο Γεώργιος Καραγιάννης.


Οι εκπαιδευτικοί, οι δικηγόροι και πολλοί άλλοι κάτω από την καθοδήγηση του Αρχιεπισκόπου Μακάριου Β οργανώθηκαν σε ένα δίκτυο, που απλώθηκε σε όλη τη μητροπολιτική περιφέρεια της Κερύνειας. Είχαν την υποχρέωση τις Κυριακές να πηγαίνουν διαδοχικά στα χωριά και να μιλούν στον κόσμο για την Ελλάδα και την Ένωση".

 

Συνεπακόλουθα και ως  μέλος της ΕΡΕΚ (ενώ ήταν καθηγητής  στο γυμνάσιο Κυρηνείας το 1931) αναμείχθηκε στο κίνημα  του 1931 (Οκτωβριανά). Καταδικάστηκε και Φυλακίστηκε στις κεντρικές Φυλακές  για ενα εξάμηνο.

 

Η πολιτική του σταδιοδρομία συνεχίστηκε τον Ιουλίο του 1970 όταν εκλέχτηκε  βουλευτής Λευκωσίας  με το Ενιαίο Κόμμα του Γλαύκου Κληρίδη. Διετέλεσε Γραμματέας της Βουλής και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας  μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 1976.

 

 

Πηγές:

Φώτο Γκάλερι

Image
Image