Ερτογάν Ρετζέπ Ταγίπ

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας

Image

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (τουρκ. Recep Tayyip Erdoğan) γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις  26 Φεβρουαρίου 1954. Είναι  Τούρκος πολιτικός, πρόεδρος της Τουρκίας από τον Αύγουστο του 2014. Διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός της χώρας από το 2003 έως το 2014, για τρεις συνεχόμενες θητείες, ενώ υπηρέτησε και ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης (1994 - 1998).

Βλέπε Βίντεο

Βιογραφία Ερτογάν

 

Ο Ερτογάν γεννήθηκε  στην περιοχή Κασίμπασα της Κωνσταντινούπολης. Η οικογένειά του είχε τουρκική και λαζική καταγωγή και διέμενε αρχικά στην περιοχή της Ριζούντας, στην οποία επέστρεψαν όταν ο Ρετζέπ Ταϊγίπ Ερντογάν ήταν ακόμα μωρό. Η καταγωγή της οικογένειας είναι από τη φυλή των Bağatlιoğlu (Μπαγατλίογλου) ή Bakatoğlu (Μπακάτογλου), ημιστρατιωτικό σώμα Τουρκομάνων, τους οποίους εγκατέστησε στην περιοχή ο Σουλτάνος Μεχμέτ Φάτιχ (Μωάμεθ ο Πορθητής) όταν κατέκτησε την Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας. Ο παππούς του Ερντογάν λεγόταν Τεγιούπ (Ταϊγίπ) Μεμίς Μπακάτογλου (και το Μπακάτογλου ήταν περισσότερο ένα εθνονύμιο/παρατσούκλι και όχι επίσημο επώνυμο). Ο Τεγιούπ - που ήταν και λαζικής καταγωγής - είχε πολεμήσει εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων, όταν είχαν καταλάβει τον ανατολικό Πόντο (μέχρι την Τραπεζούντα) και τραυματίστηκε στην περιοχή του Αρνταχάν. Η πρώτη σύζυγος του Αχμέτ Ερντογαν, πατέρα του Ταϊγίπ, ήταν Γεωργιανής καταγωγής. Η δε μητέρα του Ερντογαν ήταν Τουρκάλα και λεγόταν Τενζιλέ. Στα 13 του επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου παράλληλα με τα μαθήματα σε μια από τις θρησκευτικές σχολές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (σχολές İmam Hatip) αναγκαζόταν να δουλεύει στον δρόμο για να εξασφαλίσει περισσότερα χρήματα.

Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στη σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών του Ακσαράι, η οποία σήμερα ανήκει στο Πανεπιστήμιο Μαρμαρά (ως Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών).

Στα νιάτα του υπήρξε και ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα της πόλης. Προς τιμή του το στάδιο της γειτονιάς του Κασίμπασα, έδρα της τοπικής ομάδας Κασίμπασα Σπορ Κουλουμπού, έχει πάρει το όνομα του.

Είναι παντρεμένος με την Εμινέ από τις 4 Ιουλίου 1978 και έχει 2 γιους και 2 κόρες. Η σύζυγός του φοράει την ισλαμική μαντίλα, πράγμα το οποίο δημιουργεί συχνά αντιπαραθέσεις στην Τουρκία και την αντίδραση του στρατού και του λεγόμενου «κεμαλικού κατεστημένου».

 

Πολιτική

 

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης το Κόμμα της Ευημερίας κρίθηκε παράνομο από το Τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν ο Ερντογάν έγινε ένας από τους κύριους ομιλητές. Τον Δεκέμβριο του 1997, σε διαδήλωση στην περιοχή του Σιίρτ, ο Ερντογάν απήγγειλε ένα ποίημα του Τούρκου εθνικιστή ποιητή των αρχών του 3ού αιώνα Ζιγιά Γκιοκάλπ. Η δημόσια ανάγνωση του συγκεκριμένου ποιήματος θεωρήθηκε από το δικαστήριο ως προτροπή για τέλεση αδικήματος και υποκίνηση σε θρησκευτικό ή φυλετικό μίσος (άρθρο 312/2 του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα). Ο Ερντογάν ωθήθηκε σε παραίτηση από την θέση του δημάρχου το 1998 και τελικά καταδικάστηκε το 1999 σε δεκάμηνη φυλάκιση, που συνοδεύτηκε από αφαίρεση των πολιτικών του δικαιωμάτων για το συγκεκριμένο διάστημα. Η ποινή του ολοκληρώθηκε στις 24 Ιουλίου 1999.

Υπήρξε ο ιδρυτής και πρώτος αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Με τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές τον Αύγουστο του 2014 ο Ερντογάν έγινε ο πρώτος Τούρκος πρόεδρος που εκλέχθηκε από το λαό. Ο Ερντογάν είναι γνωστός για τις συντηρητικές του θέσεις στο θέμα των σχέσεων Κράτους και Ισλαμικής θρησκείας, οι οποίες οδήγησαν στις αιματηρές διαδηλώσεις στην Τουρκία το 2013, την υιοθέτηση των θέσεων του Νέο-Οθωμανισμού στην εξωτερική πολιτική, τη σύγκρουσή του με τον Στρατό της χώρας και την αναπτυξιακή του οικονομική πολιτική, που τον βοήθησε να έχει μια άνετη πολιτική επικράτηση στις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Επί των ημερών του η Τουρκία ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 45 χρόνια μετά το πρώτο αίτημα της για αυτό.

Βλέπε Βίντεο

Τα παιδικά του χρόνια

 

Πραξικόπημα

Στις 15 Ιουλίου 2016  μέρος του τουρκικού στρατού οργάνωσε πραξικόπημα για την ανατροπή της κυβέρνησης. Οι πραξικοπηματίες προσπάθησαν να συλλάβουν τον Ερντογάν, ο οποίος εκείνη την ημέρα ήταν σε ξενοδοχείο στη Μαρμαρίδα, αλλά δεν τα κατάφεραν. Μέσω τηλεφώνου κάλεσε το λαό να μην υπακούσει τους πραξικοπηματίες, την ώρα που στρατιωτικές δυνάμεις πιστές στην κυβέρνηση αναλάμβαναν σταδιακά τον έλεγχο. Για το πραξικόπημα ο Ερντογάν, όπως και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι, κατηγόρησε ως υπαίτιο τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Πιστεύεται ότι μετά το Πραξικόπημα η στάση του Ερτογάν προς τη ΔΎΣΗ άλλαξε αφού δημόσια κατήγγειλε τις ΗΠΑ ότι βρίσκονταν πίσω από αυτό. Εκτοτε ξεκίνησε να συνεργάζεται περισσότερο με τη Ρωσία κυρίως στο Μέτωπο της Συρίας, αλλά και στην αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων, όπως οι πύραυλοι  S-400. 

 

Κυπριακό

Ο Ταγίπ Ερτογάν με την ανάληψη της πρωθυπουργίας το 2003 τάχθηκε υπέρ της λύσης του Κυπριακού και αποδέχθηκε λύση του προβλήματος με βάση το Σχέδιο Ανάν. Ήρθε μάλιστα σε ρήξη με τον Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος τάχθηκε εναντίον και υποστήριξε την εκλογή του μετριοπαθούς

Τ/κ Πολιτικού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Κατά τη διάρκεια των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου 2004 κάλεσε τους Τουρκοκυπρίους να το υπερψηφίσουν. 

Το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του αλλά και οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά το 2017 οι οποίες δεν κατέληξαν πουθενά τον οδήγησαν σε αλλαγή πλεύσης στο Κυπριακό. Κατηγόρησε τους Ε/κ ότι δεν θέλουν λύση και ότι δεν επιθυμούν διαμοιρασμό της εξουσίας με τους Τ/κ. Η Τουρκία έκτοτε προχώρησε σε παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και επίσης το 2020 σε άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Θέση του Ερτογάν και της Τουρκίας σήμερα είναι ότι στην Κύπρο πρέπει να εφαρμοστεί λύση δυο κρατών. Πρόκειται για μια θέση που τον έφερε σε κάθετη ρήξη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί αλλά και το συνολο των Προοδευτικών Τουρκοκυπρίων. Για να επιβάλει αυτή τη θέση η Τουρκία υποστήριξε ανοικτά την εκλογή του Ερσίν Τατάρ στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, κάτι που επιτεύχθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2020.  Τη θέση Τουρκίας -Τατάρ απέρριψαν τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνοντας ωστόσο και αιχμές κατά της Ε/κ πλευράς.