΄Εσπεν Μπαρθ 'Αιντε

Image

Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ για την Κύπρο κατά την περίοδο 2014 -2017. 

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε (Espen Barth Eide) γεννήθηκε την 1η Μαΐου 1964 στο Όσλο. Είναι νορβηγός πολιτικός και πολιτικός επιστήμονας. Είναι μέλος του νορβηγικού κοινοβουλίου για την περίοδο 2017-2021, εκπροσωπώντας το νορβηγικό εργατικό κόμμα. Εκλέχτηκε σε αυτήν τη θέση στις κοινοβουλευτικές εκλογές της Νορβηγίας στις 11 Σεπτεμβρίου 2017. 

 

Στις 22 Αυγούστου 2014, ο Espen Barth Eide διορίστηκε Ειδικός Σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο από τον πρώην Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν. Συνέχισε με αυτήν την ιδιότητα υπό τον επόμενο Γενικό Γραμματέα António Guterres έως τις 14 Αυγούστου 2017, όταν παραιτήθηκε από τον ρόλο του στον ΟΗΕ για να συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία στη Νορβηγία. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως σύμβουλος στο Κυπριακό ο κ. Άιντε κατάφερε με μεθοδικότητα να φέρει τις δύο πλευρές σε ακτίνα συμφωνίας μέσα από διασκέψεις στο Μοντ Πελεράν στη Γενεύη και στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. Στο πλαίσιο αυτών των διασκέψων συζητήθηκαν όλες οι πτυχές του Κυπριακού και κατατέθηκε το λεγόμένο πλαίσιο από 6 σημεία πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο κατέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στο Κραν Μοντανά τέλος Ιουνίου 2017. Ο κ. Άιντε παραιτήθηκε από σύμβουλος του ΟΗΕ στο Κυπριακό μετά και από κατηγορίες της Ε/κ πλευράς αλλά και του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά για έλλειψη αντικειμενικότητας. Με τις θέσεις αυτές διαφώνησε κάθετα ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στην έκθεση του τον Οκτώβριο του 2017 ο οποίος κάλεσε τις δύο πλευρές να επανεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις απ εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Κλασική φράση του Έσπεν Μπαρθ Άιντε στο Κυπριακό ήταν ότι  "αυτό που απέμεινε στις δύο πλευρές είναι να βρουν την πολιτική βούληση να διανύσουν το τελευταίο μίλι που απέμεινε".   

 

Ο Άιντε από το 2014 έως το 2016 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Γενεύης.

 

Ο Eide υπηρέτησε ως Υπουργός Άμυνας της Νορβηγίας στο δεύτερο υπουργικό συμβούλιο του Στόλτενμπεργκ από τις 11 Νοεμβρίου 2011 έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2012 και στη συνέχεια ως Υπουργός Εξωτερικών έως τις 16 Οκτωβρίου 2013. Από τον Δεκέμβριο του 2013, ο Espen Barth Eide είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ανθρωπιστικού Διαλόγου (HD) όπου είναι επί του παρόντος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Επιχειρήσεων. Είναι επίσης μέλος των συμβουλίων του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI) και του Νορβηγικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων (NUPI). 

Μετά τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά ο Εσπεν Μπαρθ Άιντε επέστρεψε στην πατρίδα του Νορβηγία όπου ασχολείται με την πολιτική ως μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της χώρας του.  Στις 16 Οκτωβρίου 2023 διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας. 

 

Πηγή:

www.polignosi.com

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image