Ντάουνερ Αλεξάντερ

Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο

Image

Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο. Ο  Αλεξάντερ Ντάουνερ, πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, διορίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα Μπα Κι Μουν στις 10 Ιουλίου 2008 ως Ειδικός Σύμβουλος για την Κύπρο με αποστολή τη διεξαγωγή ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ο  Downer γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1951 στην Αδελαϊδα στη Νότια Αυστραλία. Κατέχει πτυχίο Bachelor of Arts (Hons) στην πολιτική και τα οικονομικά και είναι διδάκτωρ του Αστικού Δικαίου (honoris causa). Είναι επίσης επίτιμος διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Bar Ilan. Παντρεύτηκε την Nicola Robinson με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά.

 

Καριέρα

Ο κ. Ντάουνερ διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας της Κυβέρνησης Χάουαρντ, από τον Μάρτιο του 1996 μέχρι τον Νοέμβριο του 2007. Ως υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Ντάουνερ συμμετείχε ενεργά στην προσπάθεια για την επίτευξη της ανεξαρτησίας του Ανατολικού Τιμόρ και διαδραμάτισε επίσης ηγετικό ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία του Μπουγκενβίλ. Ο κ. Ντάουνερ ήταν διπλωμάτης στο Υπουργείο Εξωτερικών από το 1976 έως το 1982, υπηρετώντας στην Αυστραλιανή Αποστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Αυστραλιανή Αντιπροσωπεία στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) και στις πρεσβείες της Αυστραλίας στο Βέλγιο και στο Λουξεμβούργο.

 

Διετέλεσε αρχηγός της αντιπολίτευσης και αρχηγός του Κοινοβουλευτικού Φιλελεύθερου Κόμματος από τον Μάιο του 1994 έως τον Ιανουάριο του 1995. Ο κ. Ντάουνερ κατείχε την έδρα του Μάγιο για το Φιλελεύθερο Κόμμα συνεχώς από το 1984. Πριν από την είσοδό του στο Κοινοβούλιο, ο κ. Downer κατείχε διάφορες ανώτερες θέσεις στην κυβέρνηση και στον ιδιωτικό τομέα.

 

Κύπρος

Ο κ. Ντάουνερ ως Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα (SASG) για την Κύπρο υπήρξε μέχρι το 2014 ο κύριος υπεύθυνος για τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό. Ο εκάστοτε ειδικός σύμβουλος υποστηρίζεται από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα/Αρχηγό Αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο οποίος ενεργεί ως αναπληρωτής του σε θέματα που αφορούν τις καλές υπηρεσίες. Η εντολή της SASG είναι να συνδράμει τα μέρη στη διεξαγωγή ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος. Για το σκοπό αυτό ο κ. Ντάουνερ είχε συνεχείς επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας, των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Επί των ημερών του και μετά από συστηματικές συνομιλίες με τους διαπραγματευτές των Ελληνοκυπρίων (Δημήτρης Χριστόφιας) και των Τουρκοκυπρίων (Μεχμέτ Αλί Ταλάτ)  πέτυχε να ετοιμάσει το λεγόμενο έγγραφο των συγκλίσεων στο Κυπριακό το οποίο αφορούσε όλα τα θέματα που οι δύο κοινότητες συμφωνούσαν απόλυτα ή βρίσκονταν σε ακτίνα συμφωνίας σε σχέση με την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού.

 

Το έγγραφο αυτό επιχείρησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπα Κι Μουν να υπογράψουν οι δύο πλευρές ως στρατηγική συμφωνία για την εσωτερική πτυχή τον Φεβρουάριο του 2010 αλλά η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν συμφώνησε. Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ υπέβαλε την παραίτηση του στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για να διοριστεί ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Αυστραλίας στο Λονδίνο στις 27 Μαρτίου 2014. Τον διαδέκτηκε ο Εσπεν Μπαρθ 'Αϊντε.

 

 

Πηγή:

  1. Polignosi

Φώτο Γκάλερι

Image
Image