Ινδία και Κύπρος

Image

Από την εγκαθίδρυσή της ως ανεξάρτητης Δημοκρατίας, η Κύπρος διατηρεί φιλικές σχέσεις με την Ινδία κι ανήκε, μαζί μ' αυτήν για πολλές δεκαετίες, στο κίνημα των Αδεσμεύτων. Τόσο η Ινδία όσο και η Κύπρος υπήρξαν ιδρυτικά μέλη του κινήματος. Εξάλλου η Ινδία διετέλεσε από το 1974 μέλος της ομάδας επαφής των Αδεσμεύτων για το Κυπριακό ζήτημα.

 

Βλέπε λήμμα: Κίνημα Αδεσμεύτων

 

Επίσης, τόσο η Ινδία όσο και η Κύπρος ανήκουν στην ομάδα των κρατών - μελών της Κοινοπολιτείας.

 

Η Ινδία είναι από τις φιλικές προς την Κύπρο χώρες που υποστήριξαν με συνέπεια κι εξακολουθούν να υποστηρίζουν την Κύπρο, σε σχέση με το πολιτικό πρόβλημα του νησιού, σε διάφορα διεθνή βήματα και κυρίως στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

 

Τρεις Ινδοί στρατιωτικοί υπηρέτησαν στην Κύπρο ως διοικητές της ειρηνευτικής δύναμης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών: ο πρώτος απ' αυτούς ήταν ο αντιστράτηγος Πρεμ Σινχ Γκυάνι που υπηρέτησε από την ίδρυση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (27 Μαρτίου 1964) μέχρι τον Ιούλιο του 1964. Τον διαδέχθηκε ο επίσης Ινδός στρατηγός Κοντεντέρα Σουμπάγια Τιμάγια ο οποίος υπηρέτησε στην Κύπρο μέχρι τον Δεκέμβριο του 1965 που πέθανε. Τρίτος Ινδός διοικητής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ήταν ο στρατηγός Ντεβάν Πρεμ Τσαντ που υπηρέτησε από τον Δεκέμβριο του 1969 και κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου της τουρκικής εισβολής το καλοκαίρι του 1974, μέχρι τον Δεκέμβριο του 1976.

 

Η φιλία μεταξύ Ινδίας και Κύπρου επιβεβαιώθηκε κι ενισχύθηκε με αντίστοιχες επισκέψεις στις δυο χώρες των ηγετών τους. Ο πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπίσκοπος Μακάριος επισκέφθηκε την Ινδία το 1962 και το 1974 (λίγο πριν από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή). Αργότερα επεσκέφθη την Ινδία και ο πρόεδρος Σπύρος Κυπριανού. Επίσης, η πρωθυπουργός της Ινδίας Ιντίρα Γκάντι επισκέφθηκε την Κύπρο το 1983.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image