Ιωάννου Δάκης

Image

Ο Δάκης Ιωάννου είναι επιχειρηματίας και συλλέκτης, ιδρυτής του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ.

 

Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 30 Δεκεμβρίου 1939.  Είναι γιος του επιχειρηματία Στέλιου Ιωάννου και της Έλλης Ιωάννου. Είναι παντρεμένος με τη Λιέτα Ιωάννου. Εχουν τέσσερα παιδιά, δύο κόρες και δύο γιους που σήμερα δραστηριοποιούνται με τις επιχειρήσεις του ομίλου. Τον Στέλιο, τον Χρίστο, τη Μαρία και την Έλλη.

 

 Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κολουμπια και ανακηρύχθηκε διδάκτορας αρχιτεκτονικής από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης.

 

Επιχειρήσεις

Ο Δάκης Ιωάννου ηγείται του Ομίλου J&P, που ασχολείται με την κατασκευή μεγάλων έργων διεθνώς και έχει γραφεία στην Λευκωσία, την Αθήνα, το Λονδίνο και την Μέση Ανατολή. Είναι επίσης μεγαλομέτοχος της Coca-Cola 3E. Ασχολείται επίσης με τον ξενοδοχειακό τομέα, μέσω των εταιρειών της Αθήναιον Τουριστικές & Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Α.Ε., ιδιοκτήτριας εταιρείας του Ξενοδοχείου Αθήναιον Inter-Continental, καθώς και της Υes! Hotels, μίας αλυσίδας μικρών μονάδων. Συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια πολλών εταιρειών με διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Σήμερα παρέδωσε τα ηνία του ομίλου στο γιό του Χρίστο Ιωάννου. 

 

Συλλέκτης

Συλλέκτης έργων σύγχρονης τέχνης, το 1983 ίδρυσε το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ (Διεθνής Ελληνική-Σύγχρονη Τέχνη), με έδρα την Αθήνα και τη Γενεύη. Είναι πρόεδρος του διεθνούς διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Σόλομον Ρ.Φ. Γκουγκενχάϊμ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Νέου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης και μέλος των διεθνών συμβουλίων των Tate Galleries και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Moca στην Καλιφόρνια. Επίσης, είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου, που εδρεύει στη Λευκωσία της Κύπρου από το 1981 και στοχεύει στην αποκατάσταση ατόμων με ειδικές ανάγκες.

 

Η συλλογή του Δάκη Ιωάννου περιλαμβάνει έργα διεθνών δημιουργών που δραστηριοποιούνται μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και κινούνται σε όλο το φάσμα της σύγχρονης τέχνης, από τις ποπ εφαρμογές ως την εννοιολογική τέχνη και τον μινιμαλισμό, επιδιώκοντας κυρίως να χαρτογραφήσει το πρόσωπο του 21ου αιώνα και να καταδείξει ό,τι εντυπωσιακότερο παρουσιάζει η εικαστική σκηνή της Νέας Υόρκης του Λονδίνου ή του Βερολίνου.

 

Ο Δάκης Ιωάννου και το ΔΕΣΤΕ έχουν οργανώσει πολυάριθμες εκθέσεις στην Αθήνα, τη Λευκωσία, τη Γενεύη και τη Βενέτια. Η συλλογή με τα κύρια χαρακτηριστικά της πρωτοπαρουσιάζεται τον Ιανουάριο του 1988 με επιμέλεια του Τζέφρυ Ντιτς και τίτλο «Πολιτιστική Γεωμετρία». Ακολουθούν οι «Τόπος-Τομές», 1989 (Χάρης Σαββόπουλος), «Ψυχολογική Αφαίρεση», 1989 (Τζ. Ντις), «Eliminating the Atlantic», 1990 (Χ.Σαββόπουλος) στην προβλήτα της  Θεσσαλονίκης, «Τεχνητή Φύση», 1990(Τζ. Ντις), «Aphrodite:Harmony and Inconceptuality», 1990 (Δ. Δαββέτας), «Επίθεση στις Αισθήσεις», 1991 (Κ. Καφοπούλου), «Μετά:Άνθρωπος», 1993 (Τζ. Ντις) και «Κολεξιόν Άνοιξη '96» (Ελ. Παπαδοπούλου). Όλες αυτές οι εκδηλώσεις παρουσιάστηκαν στο  Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα.

 

Το 1990 επιχειρήθηκε μια παρουσίαση της συλλογής στο νεότευκτο εργοστάσιο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, έκθεση η οποία επηρέασε άμεσα τους νεότερους Έλληνες εικαστικούς και ακολούθησε η σπονδυλωτή εκδήλωση «Global Vision: Νέα Τέχνη από τη δεκαετία του '90», σε τρία μέρη, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του ΔΕΣΤΕ στο Ψυχικό. Το 1996 χρηματοδότησε την έκθεση «Περί Πάτρης, Pro Patria» (επιμελητής Μ.Στεφανίδης) στο Σπίτι της Κύπρου, η οποία επιχειρηματολογούσε σχετικά με τον πατριδογνωστικό μοντερνισμό. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτισμός-Αθήνα 2004» παρουσίασε την έκθεση «Monument to Now». Η έκθεση, οργανωμένη από πέντε επιμελητές, αναπτύχθηκε σε δύο χώρους του ΔΕΣΤΕ στη Νέα Ιωνία και στο Χαλάνδρι. Συμμετείχαν 65 καλλιτέχνες με γνωστότερους τους Γκίλμπερτ και Τζωρτζ, Ρ. Γκόμπερ, Μ. Μπάρνυ, Μ. Κατελάν, Κρίστοφερ Γουλ, Κάντυ Νόλαν, Σίριν Νεσάτ.

 

Χορηγίες 

Ο Δάκης Ιωάννου είναι ενεργό μέλος μη κερδοσκοπικών οργανισμών με ποικίλη κοινωνική προσφορά. Το Ίδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου, που εδρεύει στην Λευκωσία από το 1981 στοχεύει στην αποκατάσταση ατόμων με ειδικές ανάγκες και το Ίδρυμα Αγίου Χριστοφόρου αποτελεί Στέγη για Άτομα με νοητική υστέρηση.

 

Με χορηγία της οικογένειας του Δάκη Ιωάννου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου ιδρύθηκε η Σχολή Στέλιου Ιωάννου για Έρευνα στις Κλασσικές & Βυζαντινές Σπουδές, ο Δάκης Ιωάννου τιμήθηκε ως μέλος του Chancellor’s Court of Benefactors.

 

Τέλος, ο Δάκης Ιωάννου συγκαταλέγεται στους ευεργέτες του Πανεπιστημίου Κύπρου αφού συνεχίζοντας το όραμα της μητέρας του, της αείμνηστης Έλλης Ιωάννου, συμβάλλει ουσιαστικά στην υλοποίηση του στόχου ανέγερσης του Κέντρου Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη “Στέλιος Ιωάννου”. Το εν λόγω έργο, σχεδιασμένο από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Jean Nouvel θα αποτελεί αρχιτεκτονικό ορόσημο στην Κύπρο αλλά και παγκοσμίως.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image