Τελωνειακό Μουσείο Κύπρου

Image

Το Τελωνειακό Μουσείο Κύπρου φιλοξενείται στον ισόγειο χώρο του Υπουργείου Οικονομικών στη Λευκωσία και θεωρείται ένα έργο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι αποτέλεσμα πολλών χρόνων έρευνας, μελέτης, συλλογής εκθεμάτων, μεθοδικότητας και περηφάνιας. Τα εγκαίνια του μουσείου έγιναν στις 18 Μαΐου 2021, «Διεθνή ημέρα Μουσείων».

 

Βλέπε λήμμα

Κυπριακά Μουσεία


Σκοπός της δημιουργίας του Τελωνειακού Μουσείου είναι να προβάλει το έργο των Τελωνείων, ένα επάγγελμα που χρονολογείται εδώ και 5,000 χρόνια, από τον καιρό που οι άνθρωποι οργανώθηκαν σε κοινωνίες  και να τονίσει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει, όχι μόνο στη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του αλλά και στη συμβολή του στην προστασία του πολίτη, της κοινωνίας, του φυσικού περιβάλλοντος, στην στήριξη του νόμιμου εμπορίου και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και γενικότερα, στην βελτίωση της ποιότητας ζωής.

 

Βλέπε Λήμμα

Τμήμα Τελωνείων

 

Το Μουσείο αποτελείται από 3 θεματικές ενότητες όπου εκθέτονται:

(α) Στολές, ταυτότητες, σφραγίδες και άλλα αντικείμενα, εκδόσεις

(β) Όργανα μέτρησης & άλλα αντικείμενα χρήσης και ελέγχου,

(γ) Κατασχεθέντα είδη: αντικείμενα που έχουν κατασχεθεί από το Τμήμα είτε γιατί παραβίαζαν απαγορεύσεις και περιορισμούς, είτε γιατί εισήχθηκαν παράνομα και δεν καταβλήθηκαν οι νενομισμένοι δασμοί και φόροι στη Δημοκρατία και αποτελούν κίνδυνο για τον πολίτη, το νόμιμο εμπόριο, το φυσικό περιβάλλον και τη πολιτιστική μας κληρονομιά. 

 

Πηγή

Τμήμα Τελωνείων- Τελωνειακό Μουσείο

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image