Φρέντρικσεν Τζον Fredriksen John

Image

Νορβηγός ναυτιλιακός μεγιστάνας με τον μεγαλύτερο στόλο πετρελαιοφόρων, κάτοχος κυπριακής υπηκοότητας και διαβατηρίου με έδρα το Λονδίνο. Θωρείται ο 129ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία $10,8 δις (Fredriksen John).

Γεννήθηκε στο "Eidsvoll" της Νορβηγίας, ένα προάστιο του Όσλο, στις 10 Μαΐου του 1944

και μεγάλωσε στο "Etterstad", ανατολικά του Όσλο. Γνώρισε την γυναίκα του, Inger, το 1973 και παντρεύτηκαν δύο φορές. Μία φορά ιδιωτικά, στο Παρίσι, και άλλη μια, σε πιο ανοιχτό κύκλο, στην Αθήνα. Μαζί, έκαναν δύο κόρες, τις Cecile και Kathrine το 1983, παράλληλα με την μεγάλη επιχειρηματική άνοδο του Φρέντρικσεν, αφού στην δεκαετία του 1980 χρησιμοποίησε τον Πόλεμο Ιράν-Ιράκ για διακινήσει πετρέλαια. Κάτι τέτοιο είχε πολύ ρίσκο, όπως όταν τα δεξαμενόπλοια του χτυπήθηκαν από πυραύλους, αλλά και πολλά κέρδη.

Ο Φρέντρικσεν υποστηρίζει ερευνητικά έργα του νοσοκομείου "Radium" και έχει δωρίσει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια Νορβηγικών κορών πάνω σε ιατρική έρευνα στα νοσοκομεία της Νορβηγίας.

 

Υπόθεση Gard

Το 1985, η Νορβηγική ασφαλιστική εταιρεία με το όνομα "Gard" άρχισε να υποψιάζεται ότι υπάρχουν απώλειες φορτίου από τα δεξαμενόπλοια του Fredriksen. Για αυτό λοιπόν, ξεκίνησε μια ιδιωτική έρευνα κατά την διάρκεια της οποίας αποκαλύφθηκε ένα σύστημα για τη χρήση βαρύ πετρελαίου ως καυσίμου.Τότε η υπόθεση παραδόθηκε άμεσα στη νορβηγικές αρμόδιες αρχές και τον Ιούνιο του 1986 ερευνήθηκαν ενδελεχώς τα γραφεία του Fredriksen στο Όσλο. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι από τους πλησιέστερους συνεργάτες του, και σύντομα ακολούθησε και ο Fredriksen, τέθηκαν υπό κράτηση ενώ η υπόθεση ήταν ακόμη υπό έρευνα.

 

Μετά από αρκετά χρόνια διαφωνιών μεταξύ των διαφόρων δικηγόρων, η υπόθεση εν τέλει διευθετήθηκε εκτός δικαστηρίου. Ο Fredriksen έπρεπε να πληρώσει ένα πρόστιμο ύψους 2 εκατομμυρίων NOK επειδή έθεσε τη ζωή του πληρώματος του σε κίνδυνο, και επιπλέον έπρεπε να πληρώσει στην Νορβηγική ασφαλιστική εταιρεία με το όνομα "Gard" ένα ποσό άνω των 800.000 $.