Ελένειον Δημοτικό Σχολείο

Image

Ιστορικό σχολείο. Αποτελεί ένα από τα παλαιότερα σχολεία της πόλης αφού χτίστηκε και λειτούργησε το 1925. Βρίσκεται στα όρια της παλιάς Λευκωσίας, ακριβώς έξω από τα ενετικά τείχη, απέναντι από την τάφρο "Ντα Βίλα".

 

Ιστορία 

Αρχικά το σχολείο είχε πρωτολειτουργήσει περίπου το 1867 με την ονομασία «Σχολή Αγίου Σάββα», επειδή στεγαζόταν στην αυλή της ομώνυμης εκκλησίας στην εντός των τειχών Λευκωσία και πρόκειται για ένα απ’ τα πρώτα σχολεία παγκύπρια στο οποίο επιτράπηκε η λειτουργία απ’ τους Οθωμανούς. Την περίοδο εκείνη το σχολείο συντηρείτο από τις εισφορές τόσο των εύπορων Ελλήνων της εποχής όσο και της Ορθόδοξης εκκλησίας του νησιού.

 

Την σχολική περίοδο 1911-12 το σχολείο μετονομάστηκε σε «Αστική Τρυπιώτου», και την επόμενη διετία μεταφέρθηκε σε διώροφο κτίριο κοντά στην εκκλησία του Αγίου Σάββα και λειτούργησε πλέον ως αρρεναγωγείο. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του ΄22, όταν στην Κύπρο θα βρουν καταφύγιο πολλοί Mικρασιάτες πρόσφυγες και στο σχολείο θα φοιτήσουν 150 περίπου παιδιά μικρασιατών.

 

Λοϊζίδης 

Το 1925, ο Κωνσταντίνος Λοϊζίδης, μεγαλέμπορας της πόλης της Λευκωσίας, θέλοντας να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη της αγαπημένης του κόρης Ελένης, που πέθανε στην Ελβετία σε ηλικία 22 χρονών, αποφασίζει να κτίσει με δικά του χρήματα ένα σχολείο με την επωνυμία «Ελένειον». Φιλοδοξία του, το κτίριο να ήταν το καλύτερο σχολικό κτίριο της Κύπρου. Λόγω του ότι οι οικονομικές δαπάνες για ένα τέτοιο έργο ήταν τεράστιες, το έργο του Κωνσταντίνου Λοϊζίδη ανέλαβε να ολοκληρώσει η Σχολική Επιτροπή Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας. Έτσι, το 1926 λειτουργεί το σχολείο αρχικά με την ονομασία «Α΄ Αστική Λευκωσίας» για να μετονομαστεί λίγους μήνες αργότερα σε «Ελένειον».

 

Πρώτος διευθυντής του σχολείου ήταν ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος ο οποίος το υπηρέτησε για 22 συνεχόμενα χρόνια, το «ΕΛΕΝΕΙΟΝ» καθιερώθηκε στις συνειδήσεις των Λευκωσιατών ως ένας πνευματικός πυρήνας, ένα σχολείο με τεράστια αίγλη από τις τάξεις του οποίου θα αποφοιτήσουν τα επόμενα χρόνια σημαντικές προσωπικότητες του τόπου. 

 

Κατά τη διάρκεια του πολέμου 1940-42, το σχολείο θα φιλοξενήσει τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Αντωνίου, ενώ για πρώτη φορά θα λειτουργήσει ως μεικτό, πράγμα που θα διαρκέσει για ένα μόλις χρόνο αφού έπειτα θα επαναλειτουργήσει αποκλειστικά ως αρρεναγωγείο. Το 1963-64 κτίζονται στην αυλή του αρχικού κτιρίου, τα κτίρια στα οποία στεγάζονται σήμερα τα εργαστήρια και το νηπιαγωγείο, ενώ τον Σεπτέμβρη του 1964 το σχολείο θα μετατραπεί εν τέλει οριστικά σε μεικτό.

 

Κατά τη διάρκεια της τούρκικης εισβολής το 1974, το Ελένειον λόγω και της κεντρικής θέσης του θα μετατραπεί σε κέντρο επιχειρήσεων του Γ.Ε.Ε.Φ. Το 1974 -75 οι μαθητές του Ελενείου θα αυξηθούν δραματικά αφού εδώ θα φοιτήσουν, μετά την τουρκική εισβολή, αρκετά παιδιά προσφύγων.

 

Απόφοιτοι

Στις πρώτες δεκαετίες της λειτουργίας του σχολείου αποφοίτησαν μεταξύ άλλων : δύο πρώην Προέδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Γλαύκος Κληρίδης και ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο εθνικός αγωνιστής του 1940 Ροδίων Γεωργιάδης, και  ο γιατρός και λογοτέχνης Κύπρος Χρυσάνθης.

 

Κατά τα νεότερα χρόνια αποφοίτησαν από το σχολείο μας πολλοί άλλοι σημαντικοί πολίτες της Κύπρου όπως ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Ιάκωβος Πατάτσος του οποίου και το άγαλμα βρίσκεται έξω από την κεντρική είσοδο του σχολείου, ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης ο πρώην πολιτικός και γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης  και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

 

 

Εκκλησάκι Αγίου Τριφυλλίου

Τον Ιούνιο του 1992 εγκαινιάστηκε στην αυλή του σχολείου ο προσκυνηματικός ναός του Αγίου Τριφυλλίου, ο μοναδικός σε όλη την Κύπρο που είναι αφιερωμένος στον πρώτο Επίσκοπο της Λευκωσίας. Πρόκειται για ένα πολύ μικρό και λιτό παρεκκλήσι, με τριγωνική ξύλινη στέγη, και που η όλη του διακόσμηση αποτελείται από μία εικόνα του Αγίου Τριφυλλίου σε τρίποδα, ένα μανουάλι, ένα καντήλι μπροστά από το ξύλινο τέμπλο και ένα μικρό ερμάρι.

 

Πηγή:

1. www.polignosi.com

 

 

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image