Σοφοκλέους Θάσος

Image

Τομεάρχης ΕΟΚΑ -Εκπαιδευτικός. Ο Θάσος Σοφοκλέους γεννήθηκε στην Κυθρέα το 1932. Πέθανε στις 24 Ιουλίου 2023 στη Λευκωσία.

Σπούδασε Μαθηματικά στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1955 διέκοψε τις σπουδές του και έλαβε μέρος στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ τον οποίο υπηρέτησε ως Τομεάρχης. Διετέλεσε  Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΟΚΑ.

Υπήρξε στενός συνεργάτης του Αρχηγού της ΕΟΚΑ Γεώργιου Γρίβα – Διγενή, γραμματέας και υπασπιστής του. Κατά τη διάρκεια του Αγώνα συνελήφθη, καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά από τους Άγγλους αποικιοκράτες και ακολούθως κλείστηκε στις φυλακές του Λονδίνου. Μετά τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου εξορίστηκε στη Ρόδο, όπου παρέμεινε μέχρι την ανακήρυξη  της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το 1961 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αργότερα μετεκπαιδεύτηκε στα Πανεπιστήμια Αριζόνας και Καρολίνας. Υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση ως καθηγητής Μαθηματικών και ως Γυμνασιάρχης. Το στις 4 Μαρτίου 1993 ανέλαβε Βουλευτής με το ΔΗΣΥ ως πρώτος επιλαχών μετά το διορισμό Ιωάννη Κασουλίδη στην κυβέρνηση Κληρίδη. Υπηρέτησε μέχρι τις 5 Ιουνίου 1996.  Έγραψε και δημοσίευσε αριθμό βιβλίων και ποιημάτων, καθώς επίσης διάφορες μελέτες τις οποίες δημοσίευσε στον ημερήσιο Κυπριακό τύπο.

 

» Βλέπε Συνέντευξη Θάσος Σοφοκλέους


Είναι νυμφευμένος με την Φροσούλλα Καττάμη από την Κυθρέα και έχει τρία παιδιά, τον Κωνσταντίνο που είναι γιατρός στη Νέα Υόρκη, τον Αντώνη και την Χρισταλλένη.

 

Πηγή:

www.polignosi.com

Φώτο Γκάλερι

Image