Λαζαρή Χρίστος

Image

Επιχειρηματίας. Δραστηριοποιήθηκε στο Λονδίνο, όπου δημιούργησε εκ του μηδενός την αμύθητη περιουσία του στον τομέα της αγοράς ακινήτων (real estate).

 

Ο Κρις Λάζαρι (Chris Lazari) - Χρίστος Λαζαρή το ελληνικό του όνομα - γεννήθηκε στις 29 Μαϊου 1946 στο χωριό Δορά της επαρχίας Λεμεσού. Σε ηλικία 16 ετών, μαθητής του Λανιτείου Γυμνασίου Λεμεσού και συμμαθητής του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, επιβιβάστηκε σ’ ένα πλοίο, έχοντας στις τσέπες του λιγότερο από 20 λίρες, όταν έμαθε ότι οι άνθρωποι που τον μεγάλωσαν δεν ήταν οι βιολογικοί γονείς του. Έφτασε στο Λονδίνο για να σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Τεχνικό Κολλέγιο Hackney . Για να πληρώνει τα δίδακτρα του έπλενε πιάτα δουλεύοντας ως γκαρσόνι στο εστιατόριο White Tower στην οδό Percy, όπου δειπνούσαν οι Charlie Chaplin, Elizabeth Taylor και Norman Wisdom.

 

Σε ένα από τα κυπριακά καφέ του βόρειου Λονδίνου όπου δούλευε έγινε φίλος με την κόρη του ιδιοκτήτη, Μαίρη με την οποία παντρεύτηκαν το 1965. Ο γάμος του, είπε, ήταν «η καλύτερη συναλλαγή που έχω κάνει ποτέ». Με την ενθάρρυνση της Μαίρης, μεταπήδησε από  ηλεκτρολόγος μηχανικός στο σχέδιο μόδας για να ξεκινήσει αργότερα μια βιοτεχνία γυναικείων ρούχων, το Drendie Girl. Το  1969  δημιούργησε ένα εργοστάσιο παραγωγής και εξαγωγής γυναικείων φορεμάτων με την επωνυμία Christy Gowns. Καθώς η επιχείρηση μεγάλωνε, αγόρασε γραφεία και καταστήματα, μετακομίζοντας στην πολύ ακριβή αλλά πολύ προσοδοφόρα αγορά του κεντρικού Λονδίνου.

 

Μέχρι το 2002, ο Λαζαρή ήταν ο ιδιοκτήτης σημαντικής ακίνητης περιουσίας στις πολυσύχναστες οδούς του Λονδίνου, Μέιφεαρ, Μπέικερ Στριτ και Τότεναμ Κορτ Ρόουντ. Το 2014 αγόρασε για 135 εκατομμύρια λίρες το κτιριακό συγκρότημα Μπράουνσγουικ Σέντερ (Brunswick Center), το οποίο αποτελείται από 45 καταστήματα λιανικής πώλησης, ένα χώρο κινηματογράφου και 408 διαμερίσματα.

 

Συνολικά η εταιρεία του (Lazari Investments) έχει στην ιδιοκτησία της ακίνητα 230.000 τετραγωνικών μέτρων, κυρίως χώρους γραφείων. Σύμφωνα με τους Τάιμς του Λονδίνου, η αξία της περιουσίας του ανέρχεται σε 1,1 δισεκατομμύριο λίρες (Μάιος 2014).

 

Ο Κρις Λάζαρι πέθανε από καρδιακή προσβολή στο Λονδίνο στις 27 Ιουλίου 2015, σε ηλικία 69 ετών. Από τον γάμο με του με τη Μαρίτσα Λάζαρι απέκτησε τρία παιδιά (δύο αγόρια και ένα κορίτσι), που δραστηριοποιούνται στις οικογενειακές επιχειρήσεις.