Ιωαννίδης Άντης

Image

Ζωγράφος -γραφίστας. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1939. Φιλοτέχνησε αφίσες, βιβλία, περιοδικά, γραμματόσημα και κέρματα. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και το βρεττανικό Βασιλικό Νομισματοκοπείο επιλέγουν από το 1970 σχέδιά του για απεικονίσεις σε κυπριακά κέρματα. Το 1980 τιμήθηκε με χρυσό βραβείο στο Α' Κοινοπολιτειακό Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Τηλεοράσεως για την τελειότητα της δουλειάς του στις γραφικές τέχνες. Για την ικανότητά του αυτή, του απενεμήθη και το διεθνές Βραβείο Δημιουργίας της διεύθυνσης των Αμερικανικών Κέντρων από την Ουάσιγκτων.

 

Στη ζωγραφική πρωτοεμφανίστηκε το 1956, με τη συμμετοχή του σε ομαδική έκθεση του Ομίλου Φιλοτέχνων. Έχει επίσης συμμετάσχει και σε άλλες ομαδικές εκθέσεις με άλλους Κυπρίους καλλιτέχνες. Το 1985 πήρε μέρος στη Β' Ετήσια Παγκύπρια Έκθεση Τέχνης, που οργάνωσε το ΕΚΑΤΕ.

 

Ο Άντης Ιωαννίδης ασχολήθηκε επίσης με τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο. Συνεργάστηκε στην ταινία Κύπρον οὗ μ' ἐθέσπισεν (βραβείο Κάρλοβι Βάρυ, 1966) και είναι ο δημιουργός της ταινίας μικρού μήκους Στον κύριο Μολιέρο με αγάπη. Συνεργάστηκε επίσης σε ταινίες μεγάλου μήκους και ντοκιμαντέρ. Στην Α' Παγκύπρια Φωτογραφική Έκθεση στη Λευκωσία τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο.