Κόκκινος Κυριάκος

Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας

Image

Ο Κυριάκος Κόκκινος υπηρετεί από την 1η Μαρτίου 2020, με Διορισμό από τον Προέδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ως Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Προηγουμένως, είχε διοριστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως Επικεφαλής Επιστήμονας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Προέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ).

 

Ο Κυριάκος Κόκκινος  γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 23 Φεβρουαρίου 1960 και μεγάλωσε στην Παλλουριώτισσα. Οι γονείς του κατάγονται από τον Αγιο Αμβρόσιο Κερύνειας. Το επίθετο της οικογένειας είναι Κυριάκου. Το Κόκκινος ήταν παρατσούκλι του παππού του Κυριάκου λόγω του κοκκινωπού χρώματος του δέρματος του. Στη Λευκωσία ο Κυριάκος Κόκκινος φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Με κάθε ευκαιρία σε συνεντεύξεις του θυμάται τους καθηγητές του μνημονεύοντας τους  Σωτήρη Παύλου, Ανδρέα Λαδόμματο, Φρίξο Πετρίδη, Λεύτερη Οικονόμου και άλλους.

 

Στη συνέχεια απέκτησε πτυχίο και μεταπτυχιακό στην Ηλεκτρολογία/Μηχανική  Υπολογιστών από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Νιού Τζέρσει.  Ακολούθως, απέκτησε «Executive MBA στη Στρατηγική Διαχείριση (Strategic Management)» από το Henley Management College. Είναι νυμφευμένος με την Βερόνικα Κόκκινου και έχουν δυο παιδιά, την Μικαέλλα και τον Ηλία.

 

Καριέρα
Είναι διακεκριμένος επαγγελματίας σε θέματα τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών με μακροχρόνια διεθνή και τοπική υπηρεσία και εμπειρία σε ανώτατες θέσεις σε πολυεθνικούς οργανισμούς όπως την IBM και PwC, με αντικείμενο στην Επιχειρησιακή και Τεχνολογική Στρατηγική για Ψηφιακό Μετασχηματισμό και στην Πληροφορική. Διετέλεσε Εκτελεστικός Διευθυντής και Συνέταιρος στην IBM Europe, με 30 χρόνια εμπειρίας στον Τομέα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Τεχνολογίας (Technology Consulting and Services Sector).

 

» Βλέπε Βίντεο: Συνέντευξη του Υφυπουργού


Έχει λάβει πληθώρα βραβείων και διακρίσεων για επαγγελματική αριστεία, συμπεριλαμβανομένων «Business Leader of the Year Award, 2016» από το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), και «Quality Leader Award» για το έτος 2015, από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Ποιότητας. Υπηρέτησε επίσης ως μέλος σε Διοικητικά Συμβούλια διάφορων οργανισμών όπως τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), τον ΚΟΤ, την Αρχή Λιμένων Κύπρου, το Συμβούλιο Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου και άλλους.

Τα ακαδημαϊκά του προσόντα περιλαμβάνουν Executive MBA in Strategic Management από το Henley Management College (UK) και BSc & MSc in Electrical/ Computer Engineering από το New Jersey Institute of Technology (ΗΠΑ).  Το 2000 απέκτησε ένα ακόμα μεταπτυχιακό από το Henley Management College, Executive MBA in Strategic Management, μέσα από το εταιρικό πρόγραμμα της ΙΒΜ.

Η σχέση του με την ΙΒΜ φαίνεται πως ήταν καρμική μιας και ξεκίνησε από τα φοιτητικά του χρόνια, με την εταιρεία να χρηματοδοτεί το ερευνητικό του πρόγραμμα για chip σε υπολογιστές. Αν και η εταιρεία, μετά το πέρας των σπουδών του, τού πρόσφερε εργασία στην Αμερική, ο ίδιος έπρεπε να επιστρέψει στο νησί για τη στρατιωτική του θητεία. Στα 24 του, πλέον, υπηρέτησε ως αξιωματικός στο Πυροβολικό, όπου μάλιστα διακρίθηκε ως αρχηγός Σχολής Αξιωματικών Πυροβολικού, έχοντας την ευκαιρία να εργάζεται ταυτόχρονα τα απογεύματα ως καθηγητής στο Frederick Polytechnic. Αυτή ήταν και η πρώτη του δουλειά στον τομέα του στην Κύπρον, όμως τα έδρανα δεν έμελλε να τον κρατήσουν για πολύ. Η δίψα του για επιχειρηματικότητα και δημιουργία στον ιδιωτικό τομέα τον οδήγησε σε μια πρωτοποριακή εταιρεία για την εποχή, τη Logimetrics, όπου εργάστηκε ως τεχνικός διευθυντής και ως διευθυντής πωλήσεων.

Μια ρομαντική ιδέα που ξεκίνησε από τα φοιτητικά χρόνια στην Αμερική με την υπόλοιπη παρέα τελικά υλοποιήθηκε. Η Αμερικάνα σύντροφος του στενού του φίλου έφτιαχνε απίθανα γλυκά και αφού τον ακολούθησε στην Κύπρο αποφάσισαν να ανοίξουν ένα μικρό ζαχαροπλαστείο. Ήταν τα πρώτα βήματα του New York Sweets.


 

Πανδημία

Το υφυπουργείο έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας πέρα από την ανάπτυξη των τομέων αυτών διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Κορωνοιού.

 

Συντόνισε μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας την αποστολή sms από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες καθημερινά  κατά τη διάρκεια των λοκταουν, συντόνισε το πρόγραμμα εμβολιασμών  και επίσης ανέλαβε την έκδοση του safe pass σε ηλεκτρονική μορφή για τις διακινήσεις των πολιτών στην Κύπρο και το εξωτερικό.