Δημητριάδης Μάριος

Υπουργός Συγκοινωνιών

Image

Οικονομολόγος- Πολιτικός. Διετέλεσε υπουργός συγκοινωνιών επί προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη.

Ο Μάριος Δημητριάδης γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου 1971 και μεγάλωσε στην Πάφο.Πατέρας του είναι ο νομικός Ανδρέας Δημητριάδης με καταγωγή το χωριό Λετύμπου της Πάφου, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης επί προεδρίας Σπύρου Κυπριανού. Η μητέρα του Σωτηρούλλα Σπύρου κατάγεται από τον Καραβά. Φοίτησε στο Α΄Λύκειο Πάφου και στη συνέχεια υπηρέτησε τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά στην Αεροπορία. Σπούδασε χρηματοοικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας από το οποίο αποφοίτησε με άριστα ενώ βραβεύτηκε και με το βραβείο του καλύτερου φοιτητή σε οικονομικά μαθήματα για την απόδοση του τον δεύτερο χρόνο των σπουδών του. Είναι κάτοχος των επαγγελματικών τίτλων ACA και CFA. Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Ξένων Φοιτητών στο πανεπιστήμιο του. Εκεί γνώρισε και τη σύζυγο μου στο πανεπιστήμιο και έχουν δύο παιδιά, μια κόρη και ένα γιο.

 

Καριέρα  

Την περίοδο 1993-1996 εργάστηκε στον διεθνή οίκο BDO Stoy Hayward στο Λονδίνο ως εκπαιδευόμενος Chartered Accountant. Το 1996 έγινε μέλος του Ινστιτούτου Εγκεκριμένων Λογιστών ICAEW (Chartered Accountant) και μέλος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου. Την περίοδο 1996-1998 διετέλεσε επικεφαλής του επαρχιακού γραφείου Πάφου του διεθνούς ελεγκτικού γραφείου Ernst & Young. Το 2000 έγινε μέλος του Ινστιτούτου Εγκεκριμένων Οικονομικών Αναλυτών (Chartered Financial Analyst). Εργάστηκε για 10 χρόνια στη  Λαϊκή Τράπεζα. Για 6 χρόνια ήταν διευθυντικό στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς.

 

Πολιτική

Υπήρξε μελος του ΔΗΚΟ.  Ήταν μέλος των οικονομικών  επιτροπών του ΔΗΚΟ και αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Οικονομικών μελετών μέχρι που παραιτήθηκε όταν διαφώνησε με τη ψήφιση του προϋπολογισμού από το ΔΗΚΟ την τελευταία χρονιά πριν να φύγει από την κυβέρνηση Χριστόφια (2008-2013).

 

Στις 14 Μαρτίου 2014 διορίστηκε Υπουργός Συγκοινωνιών. Διορίστηκε ως υπουργός του ΔΗΚΟ στο πλαίσιο της προεκλογικής συνεργασίας ΔΗΣΥ -ΔΗΚΟ στις προεδρικές εκλογές του 2013.  Το 2015, κατά τη διάρκεια της θητείας του, το υπουργείο μετονομάστηκε σε Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και ο Μάριος Δημητριάδης ανέλαβε Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018. Επί των ημερών του υπογράφηκε η συμφωνία ιδιωτικοποιήσης του λιμανιού Λεμεσού. Η συμφωνία υπεγράφη στις 25 Μαρτίου 2016 και τέθηκε σε εφαρμογή το τέλος Ιανουαρίου του 2017.

 

Ιδιώτης

Μετά την παραίτηση του από υπουργός επέστρεψε στην FxPro Uk αναλαμβάνοντας χρέη διευθυντή, αρχής γενομένης την 23η Ιανουαρίου 2019. Είναι επίσης μέλος σε διάφορα άλλα συμβούλια εταιριών. Είναι επίσης σύμβουλος στην ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image