Τύπου και Πληροφοριών Γραφείο

Image

Κρατική υπηρεσία που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών και είναι υπεύθυνη για την ενημέρωση του Τύπου καιτων άλλων μέσων μαζικής επικοινωνίας, καθώς και τη διαφώτιση της κοινής γνώμης τόσο στο εσωτερικό όσο καιστο εξωτερικό, για το κυβερνητικό έργο καιτο εθνικό θέμα.

 

Το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών διαδέχθηκε το Γραφείο Δημοσίων Πληροφοριών ( ΓΔΠ ) που εγκαθιδρύθηκε από τη βρετανική αποικιακή κυβέρνηση περί το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, το Γραφείο Δημοσίων Πληροφοριών ήταν το προπαγανδιστικό όργανο της βρετανικής διοίκησης. Διευθυντής του Γραφείου τότε ήταν ο γνωστός Βρετανός συγγραφέας Λόρενς Ντάρρελ.

 

Μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, η Κυπριακή Κυβέρνηση διόρισε ως Διευθυντή του Γραφείου τον γνωστό εκπαιδευτικό Παύλο Ξιούτα. Το 1965 το Γραφείο Δημοσίων Πληροφοριών αναβαθμίστηκε και ο τότε διευθυντής του Μιλτιάδης Χριστοδούλου διορίστηκε και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Το Γραφείο Δημοσίων Πληροφοριών ανέλαβε επιπρόσθετες ευθύνες μετά την τουρκική εισβολή του 1974 όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ανέθεσε στο Γραφείο το έργο της ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης για το Κυπριακό πρόβλημα.

 

Τα χρόνια που ακολούθησαν το ΓΔΠ εξελίχθηκε σ’ έναν εξειδικευμένο πολυσχιδή οργανισμό με πολλούς Κλάδους. Στο πλαίσιο της αναβάθμισής του μετονομάστηκε σε Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών ( ΓΤΠ ).

 

Μεταξύ άλλων το ΓΤΠ:

 

 • Προγραμματίζει και συντονίζει την προβολή του κυβερνητικού έργου στο εσωτερικό και ενημερώνει το κοινό, με την έκδοση κυβερνητικών ανακοινώσεων αναφορικά με τις κυβερνητικές αποφάσεις και δραστηριότητες.
 • Έχει την ευθύνη της εφαρμογής της Περί Τύπου Νομοθεσίας, της εγγραφής κυπριακών και ξένων εφημερίδων και εντύπων που εκδίδονται στην Κύπρο και της πιστοποίησης μεταφράσεων.
 • Λειτουργεί ως ο κεντρικός εκδοτικός φορέας της Κυβέρνησης, εκδίδοντας έντυπα τόσο για λογαριασμό των διαφόρων κυβερνητικών υπηρεσιών όσο και για σκοπούς διαφώτισης για το εθνικό θέμα. Παράγει επίσης διαφωτιστικά ντοκιμαντέρ και ηλεκτρονικές εκδόσεις σε μορφή διαδραστικών ψηφιακών δίσκων.
 • Φιλοξενεί εκπροσώπους ξένων ΜΜΕ, ξένους ακαδημαϊκούς, συγγραφείς και άλλες προσωπικότητες που ενδιαφέρονται για την Κύπρο.
 • Παρέχει διευκολύνσεις στους ξένους ανταποκριτές που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο και αξιολογεί τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου.
 • Έχει τη γενική ευθύνη της λειτουργίας της Επιτροπής Κατάταξης Ταινιών και τη γραμματεία της Επιτροπής Βιβλίων.
 • Παρακολουθεί τον τουρκοκυπριακό Τύπο και μεταφράζει στην αγγλική γλώσσα τις πιο σημαντικές ειδήσεις.
 • Υλοποιεί αποφάσεις που λαμβάνει η Συμβουλευτική Επιτροπή Διαφώτισης και η Συμβουλευτική Επιτροπή Ακαδημαϊκών.
 • Με ειδικά δελτία ενημερώνει τις διπλωματικές αποστολές και τα Γραφεία Τύπου της Κύπρου στο εξωτερικό καθώς και τους απόδημους ακαδημαϊκούς για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Κύπρο.
 • Αξιοποιεί τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής πληροφόρησης για ενημέρωση της κοινής γνώμης τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό αναφορικά με το Κυπριακό και την Κύπρο γενικότερα.
 • Προσφέρει διευκολύνσεις και υποστήριξη στο έργο του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος στεγάζεται στο ΓΤΠ και κάνει την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων σε αίθουσα του ΓΤΠ.