Καβάλλη δάσος

Δάσος που είναι γνωστό και ως Καβαλλής (ο), έκτασης 570 περίπου εκταρίων στην κατεχόμενη χερσόνησο της Καρπασίας, στα βόρεια του χωριού Βαθύλακας. Περιλαμβάνεται στη διοικητική έκταση των χωριών Άγιος Ανδρόνικος, Βαθύλακας και Λυθράγκωμη.

 

 

Η περιοχή που καλύπτει το δάσος έχει ποικίλο ανάγλυφο. Στα βόρεια και βορειοδυτικά είναι σχετικά ήπιο και το υψόμετρο είναι γύρω στα 160 μέτρα. Νοτιότερα διασχίζεται από μια ράχη με κατεύθυνση ΝΔ. - ΒΑ. Το μεγαλύτερο υψόμετρο της ράχης, που βρίσκεται στο ανατολικό μέρος του δάσους, είναι 248 μέτρα. Στα νότια της ράχης το υψόμετρο πέφτει σταδιακά και φθάνει τα 170 μέτρα στα νότια σύνορα του δάσους.

 

Το δάσος βρίσκεται πάνω στους ασβεστολιθικούς ψαμμίτες, τους άμμους και τις αμμώδεις μάργες του γεωλογικού, σχηματισμού Αθαλάσσας. Πάνω στα πετρώματα αυτά αναπτύχθηκαν ξερορεντζίνες, καφκάλλες, και εδάφη τέρρα ρόζα. Δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση περί τα 500 χιλιοστόμετρα.

 

Το δάσος διασχίζεται από δυο δρόμους που έχουν κατεύθυνση ΝΑ. - ΒΔ. και συνδέουν τα χωριά Βαθύλακας και Άγιος Συμεών με το χωριό Άγιος Ανδρόνικος.

 

Η κύρια βλάστηση του δάσους αποτελείται από πεύκα, αόρατους, αγριοελιές, αγριοτερατσ΄ιές, ξισταρκές, μαζ΄ιά και λασμαρίν.