Γιαλλουρίδης Κωνσταντίνος

Image

Γιαλλουρίδης Κωνσταντίνος. Γυμνασιάρχης. Γεννήθηκε στη Μόρφου στις 21 Μαϊου 1918.  Ήταν νυμφευμένος με την Κυριακή Γιαλλουρίδη, επίσης από τη Μόρφου με την οποία απέκτησε 4 παιδιά, τον Χριστόδουλο, τη Στέλλα, την Αριστούλλα,  και τον Σπύρο. Μετά την προσφυγιά κατοικούσε στη Λευκωσία, όπου και πέθανε στις 9 Μαρτίου 2004.

 

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου,  κατατάγηκε ως εθελοντής στρατιώτης στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων Μεσολογγίου και πολέμησε στο Τεπελένι. Όταν τέλειωσε τις σπουδές του υπηρέτησε ως καθηγητής- φιλόλογος στο Γυμνάσιο Παπαγεωργίου στον Πειραιά ( 1944-1945).

 

Βλέπε λήμμα: Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και Κύπρος 

 

Με την επιστροφή του στην Κύπρο κατατάγηκε στην ΕΟΚΑ και υπηρέτησε στον τομέα Μαραθάσας όπου υπηρέτησε ως Γυμνασιάρχης. Συνελήφθηκε από τους Άγγλους και στάλθηκε στα κρατητήρια Πλατρών, Πολεμίου και Μάμμαρι από τις 7 Οκτωβρίου 1958 μέχρι  τις 22 Φεβρουαρίου 1959 (Eφ. Έθνος, 25 Νοεμβρίου 1958). Κατά τη διάρκεια της κράτησης του δίδασκε τους συγκρατούμενους τους, μαζί με άλλους καθηγητές- κρατούμενους.

 

Διορίστηκε καθηγητής στο  Παγκύπριο Γυμνάσιο  το 1945 όπου υπηρέτησε μέχρι το 1946 και  ώς Β.Διευθυντής το έτος 1962-1963 και αργότερα στο Γυμνάσιο Μόρφου ( 1947 – 1950).  Με την προαγωγή του σε Γυμνασιάρχη, διορίστηκε στο Γυμνάσιο Σολέας την περίοδο 1950- 1955 και 1963- 1968 και στο Γυμνάσιο Πεδουλά την περίοδο 1955- 1962 και 1968-1969. 

 

Το 1962 εξελέγη γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Ελληνικού Συνδέσμου Εθελοντών Πολεμιστών και στη συνέχεια έγινε πρόεδρος.

 

Από το 1969 μέχρι το 1974 υπηρέτησε στο Γεωργικό Γυμνάσιο Μόρφου και στο Γ’ και Β’ Γυμνάσιο Μόρφου. Από το 1974 μέχρι το 1976 ήταν Γυμνασιάρχης στην Εμπορική Σχολή Μιτσή στη Λεμύθου και από το 1976 μέχρι το 1976 στο τριτάξιο απογευματινής φοίτησης Γυμνάσιο Δροσιάς Λάρνακας. Τελευταίος του σταθμός ήταν το  νεοιδρυθέν τριτάξιο  απογευματινής φοίτησης Γυμνάσιο Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα του οποίου υπήρξε ο πρώτος διευθυντής . Στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση με την ευκαιρία της αφυπηρέτησης του στις 24 Ιουνίου 1978 ο επιθεωρητής  Ανδρέας Φυλακτού ανέφερε μεταξύ άλλων «..  Αυτού του γυμνασίου είναι και ο πρώτος γυμνασιάρχης  και σ’ αυτόν ανήκει η τιμή ότι από ατέλειωτο κτίριο που ήταν το μετάτρεψε σε ζωντανή μαθητική κυψέλη. Δεν ήταν λίγοι οι μόχθοι που κατάβαλε και οι αγωνίες που τράβηξε στην προσπάθεια του να βάλει σε λειτουργία το Γυμνάσιο αυτό. Όσοι τον είδαμε από κοντά ν’ αγωνίζεται σα νέος άνθρωπος, που προσπαθεί ν’ ανοίξει δρόμο μέσα στα χαλάσματα και ατέλειωτα εμπόδια, θαυμάσαμε την αντοχή του, την υπομονή αλλά και την αποφασιστικότητα και επιμονή του…»

 

Δημοσιεύσεις

Ο Κωνσταντίνος Γιαλλουρίδης, μετά την αφυπηρέτησή από την δημόσια εκπαίδευση,   διετέλεσε διευθυντής του Κέντρου Επαγγελματικών Σπουδών του Κολλεγίου Europa (1978-1980)  και καθηγητής- φιλόλογος-Τομέας Δημοσιογραφίας στο ίδιο κολλέγιο (1980-2000). Δημοσίευσε άρθρα και μελέτες στα περιοδικά «Ελληνική Κύπρος», και στις εφημερίδες «Ελευθερία» «Φιλελεύθερος», «Πατρίς», «Αγών», «Μάχη»,  «Συναγερμός». Τελευταία του έκδοση ήταν Φεβρουάριο 2003, το  «Οδοιπορικό Μιας Ζωής» με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου του "Το οδοιπορικό μιας ζωής", εκδόσεις Ιανός, Αθήνα, στο οποίο εκτίθενται με κάθε δυνατή λεπτομέρεια, όπως έζησε ο συγγραφέας, το Αλβανικό έπος, το έπος της τριπλής κατοχής Γερμανών, Ιταλών και Βουλγάρων στην Αθήνα και το έπος της ΕΟΚΑ. Περιγράφεται επίσης η δημιουργία του γυμνασίου Πολεμίων-Μάμμαρι-κρατουμένων γυμνασιόπαιδων. Επίσης, το βιβλίο περιέχει αρθρογραφία στον ημερήσιο τύπο, με προβληματισμούς και οραματισμούς επί του Κυπριακού θέματος.

 

Πηγή

Δημοσιεύματα και φωτογραφίες από το αρχείο του γιού του Σπύρου Γιαλλουρίδη.

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image