Σταχτομυγοχάφτης

Image

Ο Σταχτομυγοχάφτης είναι ένα μικρό στρουθιόμορφο πουλί της οικογένειας των Μυγοθηρίδων (Muscicapidae). Είναι εντομοφάγο πουλί, πολύ χρήσιμο στην γεωργία.

Είναι μικρόσωμο πουλί με μέγεθος που κυμαίνεται από 13,5- 15 εκατοστά ίσο με ένα σπουργίτι. Το πάνω μέρος, η πλάτη ο λαιμός και το κεφάλι είναι σταχτί με καστανή απόχρωση. Η κοιλιά και το στήθος έχουν γκρι υπόλευκο χρώμα με ελαφρά σκουρότερες ραβδώσεις. Το κεφάλι του έχει σκούρα στίγματα που δημιουργούν κατά μήκος ραβδώσεις. Το ράμφος και τα πόδια είναι μαύρα.

 

Φτιάχνει τη φωλιά του σε κοιλότητες δέντρων, σε χαλάσματα και σε αναρριχώμενα φυτά. Γεννά μία - δύο φορές το χρόνο, την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, 3-5 αυγά κάθε φορά. Οι γονείς κλωσσούν για 12 - 14 μέρες και φροντίζουν τους νεοσσούς που μπορούν να πετάξουν μετά από 12 - 15 μέρες.

Τρέφεται με έντομα που συλλαμβάνει κατά την πτήση κάνοντας επιδέξιους ελιγμούς. Για τον εύκολο εντοπισμό των εντόμων στέκεται σε μέρη με ανοιχτή θέα.

Η φωνή του ένα διαπεραστικό «πστ», ένα γρατζουνιστό «τσιπ» κι ένα γρήγορο «τσι - τεκ - τεκ», ενώ το κελάηδημά του αποτελείται από λίγους, λεπτούς και σύντομους φθόγγους «σιπ - σιπ - σι - σιττι - σι - σι».

 

Συμπεριλαμβάνεται στα είδη του Παραρτήματος ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών βιοτόπων.