Κακούλας Κωνσταντίνος

Εκπαιδευτικός, λογοτέχνης. Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1912. Μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Λύκειο και την Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακος, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (King's College) φιλολογία και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Dept. of Education) παιδαγωγικά.

 

Υπηρέτησε ως καθηγητής των αγγλικών στην Αμερικανική Ακαδημία και το Παγκύπριο Λύκειο. Το 1956 οι βρεττανικές αρχές τον διέγραψαν από το μητρώο των καθηγητών για την εθνική του δράση. Διετέλεσε πρόεδρος της Οργανώσεως Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαιδεύσεως Κύπρου (ΟΕΛΜΕΚ) στην περίοδο 1966 - 67.

 

Ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και έγραψε διηγήματα και ταξιδιωτικές εντυπώσεις. Μέρος της λογοτεχνικής του εργασίας μεταδόθηκε από τους ραδιοσταθμούς Λονδίνου, Αθηνών και Ρώμης, καθώς και από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Υπήρξε μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου. Εξέδωσε τρεις σειρές Ταξίδια και Διηγήματα (1977, 1978, 1979). Τιμήθηκε με πρώτο βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό διηγήματος. Το 1969 πήρε χρυσό μετάλλιο με τιμητικό δίπλωμα της ΟΕΛΜΕΚ Λάρνακας. Τιμήθηκε επίσης με δίπλωμα Αξίας της ιταλικής κυβέρνησης. Του απονεμήθηκαν επίσης τιμητική πλάκα για τις υπηρεσίες του στο διοικητικό συμβούλιο της Αμερικανικής Ακαδημίας, καθώς και μετάλλιο του Β' Παγκοσμίου πολέμου.