Κακούλας Κωνσταντίνος

Image

Εκπαιδευτικός, λογοτέχνης. Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1912. Μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Λύκειο και την Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακος, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (King's College) φιλολογία και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Dept. of Education) παιδαγωγικά.

 

Υπηρέτησε ως καθηγητής των αγγλικών στην Αμερικανική Ακαδημία και το Παγκύπριο Λύκειο. Το 1956 οι βρεττανικές αρχές τον διέγραψαν από το μητρώο των καθηγητών για τη δράση του στον Απελευθερωτικό Αγώνα. Συμμετείχε μαζί με άλλους καθηγητές στην κατ’ οίκον παράδοση μαθημάτων όταν για 14 μήνες, από τις 6 Νοεμβρίου 1956 έως τις 8 Ιανουαρίου 1958, οι Εγγλέζοι ανέστειλαν τη λειτουργία του Εμπορικού Λυκείου Λάρνακας.

 

Διετέλεσε πρόεδρος της Οργανώσεως Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαιδεύσεως Κύπρου (ΟΕΛΜΕΚ) στην περίοδο 1966 - 67.

 

Συγγραφέας

Ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία και έγραψε διηγήματα και ταξιδιωτικές εντυπώσεις. Μέρος της λογοτεχνικής του εργασίας μεταδόθηκε από τους ραδιοσταθμούς Λονδίνου, Αθηνών και Ρώμης, καθώς και από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Υπήρξε μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου. Εξέδωσε τρεις σειρές Ταξίδια και Διηγήματα (1977, 1978, 1979). Τιμήθηκε με πρώτο βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό διηγήματος. Το 1969 πήρε χρυσό μετάλλιο με τιμητικό δίπλωμα της ΟΕΛΜΕΚ Λάρνακας. Τιμήθηκε επίσης με δίπλωμα Αξίας της ιταλικής κυβέρνησης. Του απονεμήθηκαν επίσης τιμητική πλάκα για τις υπηρεσίες του στο διοικητικό συμβούλιο της Αμερικανικής Ακαδημίας, καθώς και μετάλλιο του Β' Παγκοσμίου πολέμου.

 

Έγραψε επίσης ένα βιβλίο για τη Λέσχη Λάρνακας, με τίτλο Η λέσχη με τα Εφτά Τζάκια. Το 1991 τιμήθηκε από τον Δήμο για τη συνολική εκπαιδευτική και λογοτεχνική προσφορά του. Πέθανε το 1997.

 

 

Πηγές:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. Κίτιον -Λάρνακα -Σκάλα: Ο Καθηγητής - Λογοτέχνης Κωνσταντίνος Κακούλας.