Χατζηγαβριήλ Λοϊζου Λουκία

Διευθύντρια Λεβεντείου Πινακοθήκης

Image

Λουκία Λοϊζου Χατζηγαβριήλ. Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης στη Λευκωσία.

Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Αρχαιολογία Πανεπιστήμιο Paul Valery στο Montpellier της Γαλλίας και Διεύθυνση και Διοίκηση Μουσείων στο Smithsonian Institute των Ηνωμένων Πολιτειών. Ξεκίνησε την καριέρα της στον χώρο των μουσείων το 1984. Για 28 χρόνια ήταν Διευθύντρια και Έφορος στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας αναλαμβάνοντας τη θέση της Διευθύντριας-Επιμελήτριας του Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, με αποστολή το στήσιμο του νεοϊδρυθέντος μουσείου αλλά και τη συγκρότηση και παρουσίαση των συλλογών του. 

 

Το 2007 το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη της πρότεινε να αναλάβει το έργο της A. G. Leventis Gallery –τότε ακόμα στο στάδιο του σχεδιασμού– και να ηγηθεί της μουσειολογικής και τους συντονισμούς της μελέτης των συλλογών. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, διορίστηκε ως η πρώτη διευθύντρια της Πινακοθήκης το 2012.

 

Από το 1991 είναι Εκπρόσωπός της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Μουσείων. Από το 2000 έχει διοριστεί ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων για την Κύπρο. Από το 2016 είναι μέλος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων και κριτής στον ετήσιο διαγωνισμό για το Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς για το Μicheletti Award και DASA award. Από το 2007 είναι Πρόεδρος της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO.

 

Είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου για την Διαπίστευση Ιδιωτικών Μουσείων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Κώστα Αργυρού. Έχει επιμεληθεί πολλές ιστορικές και άλλες εκθέσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Έχει εκδώσει πολλά βιβλία σχετικά με την ιστορία της πόλης της Λευκωσίας, ενώ έχει επίσης συγγράψει και επιμεληθεί πολυάριθμους καταλόγους μουσείων και εκδόσεις για περιοδικές εκθέσεις και πρακτικά συνεδρίων τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

 

 

Τον Φεβρουάριο του 2022 της απονεμήθηκε το παράσημο του βαθμού του Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής (Chevalier de l’ordre national du Mérite). Πρόκειται για μια από τις υψηλότερες διακρίσεις της Γαλλικής Δημοκρατίας. Η τιμή αυτή απονέμεται, με απόφαση του Γάλλου Προέδρου, σε προσωπικότητες διεθνούς κύρους ως αναγνώριση του έργου τους, ξεχωρίζοντας εκείνους που, σύμφωνα με το ιδρυτικό διάταγμα του Τάγματος, διακρίνονται «για τις αξίες τους σε σχέση με τη Γαλλία».

 

Φώτο Γκάλερι

Image