Καμένος Διογένης

Image

Κύπριος γελοιογράφος που έζησε και εργάστηκε στην Αθήνα. Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1948 και πέθανε στις 29 Αυγούστου 2019.  Μετά την αποφοίτησή του από το Λανίτειο Γυμνάσιο πήγε στην Αθήνα για να σπουδάσει ιατρική. Δεν προχώρησε όμως στις σπουδές του κι ασχολήθηκε επαγγελματικά με το σκίτσο, αρχίζοντας από ένα περιοδικό, στο οποίο σχεδίαζε «κόμικς». Έκτοτε έχει εργαστεί σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες. Σκίτσα του έχουν αναδημοσιευθεί κατά καιρούς από όλες σχεδόν τις εφημερίδες της Κύπρου, ιδιαίτερα εκείνα που είχαν ως θέμα τους το Κυπριακό πρόβλημα ή άλλα θέματα σχετικά με την Κύπρο. Γελοιογραφίες του βρίσκονται σε αρκετά λευκώματα και εγκυκλοπαίδειες χιούμορ. Έχει επίσης συμμετάσχει σε εκθέσεις γελοιογραφίας (πανελλήνιες και διεθνείς).

 

Εργάστηκε στην αθηναϊκή «Ελευθεροτυπία» από το 1975 καλύπτοντας την πολιτική γελοιογραφία. Παράλληλα ασχολήθηκε με «κόμικς». Επί 35 χρόνια το πενάκι του Διογένη Καμένου στο καθημερινό αλλά και το κυριακάτικο της φύλλο,  έφτιαξε χιλιάδες σκίτσα, που γέμισαν την «Ελευθεροτυπία» από την ημέρα της έκδοσής της μέχρι και το 2010.

 

Ένα απ' αυτά, το Μήτσος και Κατινάκι κατέχει ρεκόρ μακροβιότητας: δημοσιευόταν καθημερινά επί 12 χρόνια. Ο Διογένης Καμένος έχει εκδώσει μερικά βιβλία με σκίτσα του. Το πραγματικό του όνομα ήταν Διογένης Οικονόμου.

 

Παράλληλα με την εργασία του στην «Ελευθεροτυπία», συνεργάστηκε και με άλλες εφημερίδες όπως με την «Εξόρμηση», την «Κυριακάτικη Πρωινή» και τη «Σατυρική» καθώς και στον περιοδικό Τύπο, σε έντυπα όπως το «Γκολ», το «Τραστ του Γέλιου», το «Mad», με ευφάνταστες και αξιοσημείωτες εικονογραφήσεις και κόμικς.

 

Ο Διογένης Καμένος υπήρξε ένας εξαιρετικά ταλαντούχος επαγγελματίας αλλά και ένας ιδιαίτερα συμπαθής άνθρωπος, αγαπητός στους συναδέλφους και τους συνεργάτες του. Διακρινόταν για την αισιοδοξία του και αντιμετώπιζε τις αντιξοότητες πάντοτε με χαμόγελο, ενώ, καθ’ όλη την πορεία του, επέδειξε ήθος, αξιοπρέπεια και συναδελφική αλληλεγγύη.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ  με ανακοίνωση του αποχαιρέτισε "τον εκλεκτό συνάδελφο και συλλυπείται βαθύτατα τη σύζυγο του Αγγελική και τα παιδιά του Ειρήνη και Δημήτρη για την μεγάλη απώλειά τους".

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image