Μαυρογιάννης Διομήδης

Ο άνθρωπος που έκρυψε τον Αυξεντίου στον Αγρό

Image

Αγωνιστής της ΕΟΚΑ, υπέυθυνος τομέα Πιτσιλιάς. Ο Διομήδης Μαυρογιάννης γεννήθηκε στον Αγρό το 1922 και πέθανε στις 14 Φεβρουαρίου 2009. Παντρεύτηκε την  Ευγενία Μαυρογιάννη (1926-2014) με την οποία απέκτησε 6 παιδιά. Τον Αυγουστή, τον Ανδρέα, τον Ανθούλλη το Γιάννο τον Παύλο και τη Μαρία Μαυρογιάννη.

 

Είχε δική του βιοτεχνία επίπλων στον Αγρό. Κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-59 έγινε μέλος της ΕΟΚΑ συντονίζοντας όλα τα χωριά της περιοχής. 

 

» Βλέπε λήμμα: Τα κέρφιου στην Πιτσιλιά

 

Ως επιπλοποιός κατασκεύαζε έπιπλα (κυρίως πόρτες) με μυστικά κουφώματα τα οποία κατά τη διάρκεια του Αγώνα εχρησιμοποιούντο για τη μεταφορά όπλων δυναμιτών  και χειροβομβίδων στις ομάδες πόλεως της ΕΟΚΑ στη Λεμεσό.  Οι δυναμίτες είχαν κλαπεί τότε από το μεταλλείο του Μιτσερού και είχαν μεταφερθεί στον Αγρό. Στον Αγρό επίσης υπήρχε χυτήριο το οποίο κατασκεύαζε αυτοσχέδιες χειροβομβίδες. 

 

Ο Αυξεντίου

Τον Ιούλιο του 1956 η ομάδα του Γρηγόρη Αυξεντίου προδομένη και κυνηγημένη από τους Βρετανούς έφτασε στην Πιτσιλιά και συγκεκριμένα στον Αγρό. Όπως αναφέρει ο βιογράφος του Αυξεντίου Ανδρέας Καουρής "στις  20 Ιουλίου 1956 ένας άγνωστος ιερέας καταφθάνει στον Αγρό και συνοδευόμενος απο κάποιο κάτοικο της κοινότητας πάει χωρίς χρονοτριβή στο σπίτι του Διομήδη Μαυρογιαννη, υπευθύνου της ΕΟΚΑ στο χωριό που ανέμενε αυτή την επίσκεψη με κάποιες προφυλάξεις. Η γυναίκα του Διομήδη, του ταπεινού, έμπιστου και δραστήριου στελέχους της ΕΟΚΑ, ευρύτερα στην Πιτσιλιά, ήταν ετοιμόγεννη για το πέμπτο παιδί της οικογένειας. Με την άφιξη του ξένου ιερέα " την πιάνουν οι πόνοι" και την παίρνει ο σύζυγος για να γεννήσει, αφήνοντας τον ιερέα να γράφει επιστολές και να ανοίγει άλλες. Επιστρέφοντας ο Διομήδης έφερε και την είδηση της γέννησης του γιού του Αντρέα στον ιερέα που δεν ήταν άλλος απο τον Γρηγόρη Αυξεντίου". 

 

» Βλέπε Χρονικό: Οι Δωδεκα προδοσίες που οδήγησαν τον Αυξεντίου στο Θάνατο.

 

Μετά από διευθετήσεις δημιουργήθηκαν κρυσφήγετα στην περιοχή Παλαιχωρίου για να τη διαμονή της ομάδας Αυξεντίου, η οποία στη συνέχεια αναχώρησε για τα Βουνά του Μαχαιρά.  

 

Φυλακή

Ο Διομήδης Μαυρογιάννης εντοπίστηκε τελικά από τις Βρετανικές Αρχές συνελήφθη και φυλακίστηκε στις Κεντρικές Φυλακές, τα Κρατητήρια Κοκκινοτριμυθιάς και αργότερα Πύλας. Ενώ βρισκόταν στη φυλακή το Δεκέμβριο του 1957 έχασε τον πεντάχρονο γιό του από άσθμα. Με διαταγή του Κυβερνήτη  Σερ Χιου Φουτ που περιόδευε στην περιοχή και έμαθε για το τραγικό συμβάν, ο Διομήδης Μαυρογιάννης μεταφέρθηκε από τα κρατητήρια με χειροπέδες για να παρευρεθεί στην κηδεία του γιού, με όλες τις εφημερίδες της εποχής να απαθανατίζουν τον τραγικό πατέρα να θρηνεί  σιδηροδέσμιος πάνω από το φέρετρο του μικρού του γιού.  

Ο Διομήδης Μαυρογιάννης αποφυλακίστηκε μαζί με όλους τους κρατούμενους της ΕΟΚΑ το Μάρτιο του 1959. 

 

Ανεξαρτησία

Όπως και πολλοί άλλοι συναγωνιστές τους διαφώνησαν με τις Συνθήκες Ζυρίχης -Λονδίνου και ήρθε σε ρήξη με τον Πρόεδρο Μακάριο. Η ομάδα αυτή των αγωνιστών στις Προεδρικές Εκλογές του 1959 υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Ιωάννη Κληρίδη.

 

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών της Ανεξαρτησίας ο Διομήδης Μαυρογιάννης εγκαταστάθηκε στη Λευκωσία επιχειρώντας να επεκτείνει τις εργασίες του ως επιπλοποιός. Θεωρήθηκε αντιμακαριακός οπότε η εταιρία του ετύγχανε συστηματικού μποϊκοτάζ από τις ομάδες του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη. Αναγκάστηκε να μεταβεί ως εργάτης στη Λιβύη στην εταιρία Παρασκευαίδης. Στη συνέχεια μετανάστευσε στη Σουηδία και εργάστηκε στη Στοκχόλμη. 

 

Ψησταρία Διομήδης

Επέστρεψε στην Κύπρο το 1970 και άνοιξε ένα καφεστιατόριο στον Αγιο Δομέτιο. Πολύ σύντομα λόγω της εμπειρίας του από τη Σουηδία εγκατέστηκε μια ψησταριά για κοτόπουλα. Τα κοτόπουλα Διομήδης την περίοδο 1970-74  σε συνεργασία με τη Φάρμα Μαργκό άρχισαν να γίνονται ιδιαίτερα γνωστά λόγω κυρίως του Κονβόι από τον Αγιο Δομέτιο στην Κερύνεια που είχε επιβληθεί λόγω του ότι ο θύλακας του Κιόνελι είχε κόψει το δρόμο προς Κερύνεια με αποτέλεσμα οι διελεύσεις να γίνονται μέσω φρούρησης του ΟΗΕ.

 

Η ψησταριά κατά τη διάρκεια των μαχών της Εισβολής προμήθευε με φαγητό την ΕΛΔΥΚ που είχε τομέα ευθύνης της την άμυνα στην περιοχή Αγίου Δομετίου. 

 

Στη Λεμεσό 

Μετά την Εισβολή η οικογένεια Μαυρογιάννη εγκαταστάθηκε στη Λεμεσό και άνοιξε ψησταριά επί της κεντρικής λεωφόρου Μακαρίου. Εκεί βρίσκεται ακόμα μέχρι σήμερα και θεωρείται μια από τις ποιοτικότερες ψησταριές στην Κύπρο. Η εμπειρία της Σουηδίας έφερε στην Κύπρο την εμπειρία πώς λειτουργεί μια ολοκληρωμένη Ψησταριά και μάλιστα με τάξη. Ο Διομήδης χρησιμοποίησε για πρώτη φορά νούμερα για να γνωρίζει ο καθένας τη σειρά του και να αποφεύγεται ο συνωστισμός. 

 

 

Πηγές:

  1. Polignosi: Προσωπική συνέντευξη με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη
  2. Ανδρέας Καουρής. Γρηγόρης Αυξεντίου

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image