Καραγεωργιάδης Ιωάννης

Image

Λόγιος, γιατρός και δήμαρχος Λεμεσού για δυο περιόδους, στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1842 και πέθανε το 1928. Ιατρική σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά τη συμπλήρωση των πανεπιστημιακών του σπουδών επέστρεψε στην Κύπρο το 1869 κι εγκαταστάθηκε στη Λεμεσό όπου άσκησε το ιατρικό επάγγελμα κι εργάστηκε ως κυβερνητικός γιατρός. Ανήκε σε τεκτονική στοά κι ανέπτυξε δραστηριότητα ως τέκτων, έφθασε δε μέχρι τον 33ο βαθμό του τεκτονισμού (μέγας διδάσκαλος).

 

Δήμαρχος Λεμεσού διετέλεσε δυο φορές: Την πρώτη από το 1885 μέχρι το 1887, και τη δεύτερη από το 1896 μέχρι το 1908.

 

Υπήρξε μελετητής της αγγλικής λογοτεχνίας και μετέφρασε έργα Άγγλων και άλλων ξένων δημιουργών (Δάντη, Σαίξπηρ, λόρδου Βύρωνος, Σίλλερ, Γκωτιέ, Αριόστο, Ουγκώ κ.α.). Εκτός από δυο ιατρικές πραγματείες που εξέδωσε (Cyprus Fever or Febris Complicate in Cyprus, Λεμεσός, 1891 και 1899, και Clinical Studies on some diseases observed in Cyprus [το δεύτερο αυτό έργο του δημοσιεύθηκε σε ξένα περιοδικά κι εξεδόθη στη Λεμεσό το 1899 σε τρεις γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά και ελληνικά]), ο Ιωάννης Καραγεωργιάδης υπήρξε ποιητής και θεατρικός συγγραφέας κι εξέδωσε τα ακόλουθα λογοτεχνικά έργα του:

 

1. Κύπρος Δούλη. Μία σελίς τῆς κυπριακῆς ἱστορίας ὑπό τούς Ναΐτας. Ποίημα

ἐπικόν εἰς ἂσματα πέντε (Λευκωσία, 1895).

2. Κύπρος Δούλη. Δρᾶμα εἰς πράξεις πέντε (Αθήνα, 1898).

3. Ἰουστινιανός καί Θεοδώρα. Δρᾶμα (Λεμεσός, 1898).

4. Ποιήσεις Λυρικαί καί Μεταφράσεις (Αθήνα, 1898).

5. Ὁ  Ἀετός ἤ  Ἰουστινιανός καί Θεοδώρα. Δρᾶμα εἰς πράξεις τέσσαρας (Λεμεσός, 1913).

6. Ἀτλαντίς. Κωμωδία λυρική εἰς πράξεις τρεῖς (Λευκωσία, 1923).

7. Πεζά τε καί Ἔμμετρα (Λευκωσία, 1924. Εκδότης Γ.Χ. Υψηλάντης).

8. Μίλτωνος: Ὁ  Ἀπωλεσθείς Παράδεισος, Α' - Γ' (Μετάφραση, Λευκωσία, 1925.  Εκδότης Γ.Χ. Υψηλάντης).

 

Ο Ιωάννης Καραγεωργιάδης είναι ένας από τους πρωτοπόρους Κυπρίους θεατρικούς συγγραφείς και τα θεατρικά του έργα Κύπρος Δούλη και Ιουστινιανός και Θεοδώρα είναι από τα πρώτα έργα Κυπρίων συγγραφέων που παρουσιάστηκαν στη σκηνή στα πρώτα βήματα του νεότερου κυπριακού θεάτρου, κατά την πρώτη περίοδο της Αγγλοκρατίας.

 

Σύζυγος του Ιωάννη Καραγεωργιάδη ήταν η Ελένη Ι. Καραγεωργιάδου (το γένος Έβερτ) από την Αθήνα, που ήλθε στη Λεμεσό σε ηλικία 18 χρόνων, το 1869. Είχε σπουδάσει στο Αρσάκειο Αθηνών και στην Κύπρο ήλθε μετά τον θάνατο του Γερμανού φιλέλληνα πατέρα της Έρμαν Έβερτ, κι ανέλαβε τη διεύθυνση του Παρθεναγωγείου Λεμεσού (ιδρύθηκε το 1861) ως δεύτερη διευθύντριά του, διαδεχόμενη την Μαριγώ Λαζαρίδου. Η Ελένη Ι. Καραγεωργιάδου δίδαξε για 7 χρόνια στο Παρθεναγωγείο (1869 - 1876), παντρεύτηκε τον Καραγεωργιάδη στη Λεμεσό και πέθανε εκεί το 1884, σε ηλικία 33 χρόνων. Μετά το θάνατο της ο ποιητής Βασίλης Μιχαηλίδης της αφιέρωσε ένα ποίημα.  

 

Γιος του Ιωάννη και της Ελένης Καραγεωργιάδη ήταν ο λόγιος, γιατρός και συγγραφέας ιατρικών μελετών Έρμαν Καραγεωργιάδης που γεννήθηκε το 1872 στη Λεμεσό, σπούδασε ιατρική στο Παρίσι και παρέμεινε στη Γαλλία μέχρι το θάνατό του το 1937. Υπηρέτησε στην Ελλάδα ως στρατιωτικός γιατρός κατά την εποχή των Βαλκανικών πολέμων και διακρίθηκε στη Γαλλία για τις μελέτες του περί την φυματίωση. Δημοσίευσε ιατρικές μελέτες και ποιήματά του στα γαλλικά, μετέφρασε δε και έργα Ελλήνων λογοτεχνών στη γλώσσα αυτή. Είναι γνωστός περισσότερο ως Hermann Cara.