Ξύδης Αλέξανδρος

Image

Ο Αλέξανδρος Ξύδης ήταν Έλληνας διπλωμάτης, ιστορικός και κριτικός τέχνης το όνομα του οποίου συνδέθηκε με την Κύπρο από τις αρχές της δημιουργίας του νεοσύστατου κυπριακού κράτους. Υπήρξε Ειδικός Σύμβουλος για τα Εικαστικά στη Μορφωτική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, με καθοριστικό λόγο στη συγκρότηση της Κρατικής Πινακοθήκης Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης.

 

Βλέπε βίντεο: Ψηφιακός Ηρόδοτος/Αρχείο ΡΙΚ

 

Γεννήθηκε το 1918 και πέθανε στην Αθήνα στις 10 Νοεμβρίου 2004. Ακολούθησε καριέρα στο Διπλωματικό Σώμα υπηρετώντας στην Καζαμπλάνκα, την Καμπέρα, το Λονδίνο και την Δαμασκό. Στο Λονδίνο υπηρέτησε την δεκαετία του 1950 μαζί με τον Γεώργιο Σεφέρη, με τον οποίο συνδεόταν με στενή φιλία.

Υπήρξε σημαντικός τεχνοκριτικός της εποχής, καθώς και ιδρυτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Τεχνοκριτικών, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος. Διατηρούσε συλλογή με έργα χαρακτικης και ζωγραφικής, τα οποία δώρισε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Μέρος του αρχείου του είχε δωρίσει και στα Αρχεία Συγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας.

Είχε συγγράψει αρκετά βιβλία σχετικά με την τέχνη και την πολιτική. Για το κυπριακό έχει γράψει το βιβλίο, Πολιτικά- Κυπριακό, Πλέθρον Αθήνα, 1993. Ήταν εκδότης του περιοδικού Τετράδιο.

 

Πηγή

Polignosi

Βικιπαίδεια