Κύριλλος ιερομόναχος

Image

Κληρικός, καταγόμενος από το χωριό Περιστερώνα Ακακίου (επαρχία Λευκωσίας), ο οποίος δημιούργησε αναστάτωση στους κόλπους της Κυπριακής Εκκλησίας κατά το 1618 (περίοδος Τουρκοκρατίας).

 

Ο κακοϊερομόναχος, όπως χαρακτηρίστηκε, Κύριλλος (γνωστός και ως Κύριλλος ο Ακακίου) είχε αποπειραθεί κατά το 1618, επί αρχιεπισκοπείας Χριστοδούλου, να καταλάβει βίαια τον επισκοπικό θρόνο της Σολέας αφαιρώντας τον από τον νόμιμο κάτοχό του μητροπολίτη Μακάριο. Βοηθούμενος και από άλλους δυο ιερείς, κάποιον παπα - Καρτζιράν και κάποιον παπα - Λεόντιον, ο Κύριλλος κακοποίησε άγρια τον μητροπολίτη Μακάριο. Πέραν τούτου, ταξίδεψε ακόμη και στην Κωνσταντινούπολη όπου κατόρθωσε, με διάφορες ψευδείς παραστάσεις και άλλους τρόπους, να επιτύχει την έκδοση σουλτανικού βερατίου το οποίο τον διόριζε στον επισκοπικό θρόνο της Σολέας, αφαιρώντας τον θρόνο αυτό από τον Μακάριο.

 

Η Κυπριακή Εκκλησία αντέδρασε αποφασιστικά στις ενέργειες του Κυρίλλου, κινητοποιώντας κατ' αυτού και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και το πατριαρχείο Αντιοχείας. Ο ίδιος ο μητροπολίτης Σολέας Μακάριος είχε ταξιδέψει επίσης μέχρι την Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να υπερασπισθεί το θρόνο του.

 

Τελικά ο Κύριλλος καθαιρέθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Κυπριακής Εκκλησίας. Την καθαίρεσή του επικύρωσε και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με συνοδικό γράμμα του πατριάρχη Τιμοθέου Β', τον Ιούλιο του 1618. Με την καθαίρεση του Κυρίλλου συμφώνησε κι ο πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος.