Παναγίδης Δάφνης

Image

Αγωνιστής της ΕΟΚΑ. Ο Δάφνης Παναγίδης γεννήθηκε στο Καλό Χωριό το 1929 και πέθανε στις 5 Φεβρουαρίου 2019. Σπούδασε λαχανοκομία, κηπουρική και γεωργική μηχανική. Εργάστηκε ως έμπορος και γεωργικός σύμβουλος.

 

Εκλέχτηκε βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού με το Πατριωτικό Μέτωπο για την Α΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο σε αναπληρωματική εκλογή που διεξήχθη στις 25 Σεπτεμβρίου 1960 για πλήρωση της κενωθείσας έδρας του Ανδρέα Παπαδόπουλου. Το 1966 παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα.

 

Ήταν  γιος του παπα Σολομώντος Παναγίδη (1893-1964), μιας μεγάλης μορφής του περασμένου αιώνα, διαπρεπούς απόφοιτου του Ιεροδιδασκαλείου Λάρνακας.

Όταν ξεκίνησε ο αγώνας της ΕΟΚΑ, ο Δάφνης ήταν από τους «μεγάλους» σε ηλικία αγωνιστές, καθώς ήταν 26 χρονών και έγγαμος. Μαζί με τον κατοπινό τομεάρχη Λεμεσού, Δήμο Χατζημιλτή («Εωσφόρο»), και τον Μανώλη Σαββίδη, που ανέλαβε τη Νεολαία, ήταν οι πρωτεργάτες της στελέχωσης της ΕΟΚΑ στη Λεμεσό. Όταν ο αρχηγός της ΕΟΚΑ, Γ. Γρίβας, αποφάσισε να εγκατασταθεί στη Λεμεσό, τον Ιούνιο του 1956, φιλοξενήθηκε στο σπίτι του Δάφνη και της Μαρούλας Παναγίδη, εκεί έμεινε για ένα τρίμηνο και στις 14 Σεπτεμβρίου 1956 μετακόμισε στη γειτονική αγροικία, που νοικιάστηκε για τους Μάριο και την Έλλη Χριστοδουλίδη.

 

Τον Νοέμβριο του 1956 ο Δάφνης Παναγίδης συνελήφθη από τους Βρετανούς. Κρατήθηκε για εφτά βδομάδες στην Ομορφίτα όπου βασανίστηκε άγρια. Όπως αφηγήθηκε αργότερα ο ίδιος: «Πέρασα εφιαλτικές στιγμές στις πολύωρες και εξαντλητικές ανακρίσεις με τη σκέψη ότι κάτω από βασανιστήρια ή και ενέσεις φαρμάκων θα μπορούσα να πω: “Ναι, ο Γρίβας είναι στη Λεμεσό! Πηγαίνετε στο σπίτι του Μάριου Χριστοδουλίδη.”»

 

Μετά την ανεξαρτησία εκλέχθηκε βουλευτής Λεμεσού με το «Πατριωτικό Μέτωπο», στις επαναληπτικές εκλογές, μετά την υπουργοποίηση του συναγωνιστή του, Ανδρέα Παπαδόπουλου. Διετέλεσε έξι χρόνια βουλευτής (1960-1966).

 

Υπήρξε φανατικός οικολόγος και αντισυμβατικός από τον χαρακτήρα του, αναμείχθηκε σε πολλές προσπάθειες των τελευταίων δεκαετιών για την προστασία του περιβάλλοντος και ήταν στέλεχος του Οικολογικού Κινήματος στην Κύπρο.

 

Πηγή

«50 χρόνια κυπριακού κοινοβουλίου» (PDF). Βουλή των Αντιπροσώπων (Κύπρος).

Περί Ιστορίας, Πέτρος Παπαπολυβίου, Δαφνης Σ. Παναγίδης 1929- 2019 (06/02/2019)

Φώτο Γκάλερι

Image