Κατσαρής Κυπριανός

Image

Παγκοσμίου φήμης Κύπριος πιανίστας. Γεννήθηκε το 1951 στη Μασσαλία από Κυπρίους γονείς. Σε ηλικία τεσσάρων χρόνων άρχισε να παίρνει μαθήματα πιάνου στο Καμερούν όπου και οι επιχειρήσεις του πατέρα του. Το 1959 συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Παρίσι όπου η οικογένεια είχε μόνιμα εγκατασταθεί. Το 1964 έγινε δεκτός στο Εθνικό Ωδείο του Παρισιού όπου μαθήτευσε στις γνωστές πιανίστριες Aline Van Barentzen και Μοnique de la Bruchollerie. Από το Ωδείο αποφοίτησε το 1969 με ένα πρώτο βραβείο πιάνου και ένα πρώτο βραβείο μουσικής δωματίου.

 

Τον επόμενο χρόνο (1970) ο Κυπριανός ή Συπριέν (όπως είναι γνωστός διεθνώς) Κατσαρής γνώρισε τις πρώτες του μεγάλες επιτυχίες: κέρδισε στο Παρίσι το βραβείο Albert Roussel και αργότερα τον ίδιο χρόνο τιμητικό δίπλωμα στον περίφημο διεθνή διαγωνισμό Τσαϊκόφσκυ της Μόσχας. Στα επόμενα χρόνια η μια επιτυχία διαδέχεται την άλλη. Το 1972 στις Βρυξέλλες βραβεύθηκε (ο μόνος από όλη τη δυτική Ευρώπη) στον διεθνή μουσικό διαγωνισμό «Βασίλισσα Ελισάβετ» του Βελγίου. Δυο χρόνια αργότερα κέρδισε το βραβείο Alex de Vries κι ένα πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό Cziffra στις Βερσαλλίες. Το 1976 γνώρισε τεράστια επιτυχία στο Royal Festival Hall του Λονδίνου, στους «Γάμους» του Στραβίνσκυ υπό τη διεύθυνση του διάσημου Λέοναρντ Μπέρνσταϊν. Η συναυλία αυτή παρουσιάστηκε τηλεοπτικά από το BBC. To 1977 κέρδισε το βραβείο της Διεθνούς Επιτροπής Νέων Ερμηνευτών TIJI - UNESCO στη Μπρατισλάβα της Τσεχοσλοβακίας.

 

Έδωσε συναυλίες σε πολλές χώρες (Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες, Αφρική κ.α.) με τεράστια επιτυχία κάθε φορά, μ' ένα ρεπερτόριο που καλύπτει ευρύτατο φάσμα μουσικής για πιάνο, από τους προκλασσικούς ως τη σύγχρονη μουσική. Σαν σολίστας έχει παίξει με τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου υπό τη διεύθυνση διασήμων μαέστρων όπως οι Ντοράτι, Όρμαντυ, Ροστροπόβιτς, Σκροβατσέφσκυ, Κιταένκο κ.α.

 

Ο Κυπριανός Κατσαρής έχει συνθέσει και δικά του έργα, όπως Το Ποίημα του φοίνικα και η Κυπριακή Ραψωδία που ερμήνευσε ο ίδιος στο Παρίσι και που εγκωμιάστηκαν από τον γαλλικό Τύπο.

 

Ο Κύπριος καλλιτέχνης αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως η αυθεντική και κυρίαρχη μορφή του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Λουξεμβούργου / Εχτερνάχ από το 1978 που έχει αναλάβει σαν καλλιτεχνικός διευθυντής.

 

Η μουσική ιδιοφυΐα και η δύναμη της ερμηνευτικής ικανότητας του Κυπριανού Κατσαρή έχει συχνά προβληθεί από την ευρωπαϊκή και την αμερικανική τηλεόραση. Γνωστοί σκηνοθέτες όπως ο Claude Chabrol και ο Francois Reinchenbach έχουν γυρίσει ντοκιμαντέρ με θέμα τον Κύπριο πιανίστα.

 

Ο δίσκος του σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση με την Έκτη Συμφωνία (Ποιμενική) του Μπετόβεν, σε διασκευή για πιάνο από τον Λιστ, κρίθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη δυτική Ευρώπη σαν ο Δίσκος του 1982. Αργότερα κυκλοφόρησε και δίσκος του με την Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν, πάλι σε μεταγραφή για πιάνο από τον Λιστ, που επίσης γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Χαρακτηριστικά το δυτικογερμανικό περιοδικό "Stern" σε εκτενές άρθρο του για τον «βιρτουόζο που γράφει  μια νέα ιστορία στη δισκογραφία», αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Ενάτη Συμφωνία απαιτεί 300 περίπου μουσικούς - 200 χέρια και 200 φωνές -πιανίστα και ορχήστρα μαζί ο Κατσαρής παίζοντας σαν Δαίμονας αντικαθιστά με 10 μαγικά δάκτυλα εκατοντάδες μουσικούς». Ο Κατσαρής ηχογράφησε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση όλες τις συμφωνίες του Μπετόβεν στις διασκευές του Λιστ.

 

Ο Κυπριανός Κατσαρής έχει δώσει ρεσιτάλ και στην ιδιαίτερή του πατρίδα, όπως έχει παίξει και σε ρεσιτάλ στο εξωτερικό αφιερωμένα στην Κύπρο.

 

Το 2006, ο Κυπριανός Κατσαρής ήταν ο πρώτος πιανίστας που δίδαξε masterclasses στο σπίτι του Franz Liszt στη Βαϊμάρη, από τότε που ο ίδιος ο συνθέτης δίδαξε εκεί για τελευταία φορά, το 1886. Ιππότης Τιμής του Cameroon (1975), Καλλιτέχνης της UΝΕSCO για την Ειρήνη (1997), Ιππότης των Γραμμάτων και των Τεχνών στη Γαλλία (2000), Μετάλλιο Vermeil της πόλης του Παρισιού (2001), ο Κυπριανός Κατσαρής πρέπει να σημειώσουμε ότι λίγες μέρες πριν από την εμφάνισή του στο φεστιβάλ Franz Liszt, εμφανίσθηκε ως επίσημος προσκεκλημένος στην επίσημη εναρκτήρια συναυλία του Διεθνούς Φεστιβάλ Πιάνου της Σαγκάης. Εκεί αποθεώθηκε σε ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα και η συναυλία βιντεοσκοπήθηκε από την κινεζική τηλεόραση για να κυκλοφορήσει σε DVD.

 

Ο Cyprien Katsaris μεταξύ πολλών άλλων διακρίσεων έχει στο ενεργητικό του και δυο βραβεία «Grand Prix du Disque» (1984) και «Franz Liszt» (1989) στη Βουδαπέστη, καθώς και το British Music Retailer's Association Award (1986). Επίσης το βραβείο για το Δίσκο της Χρονιάς (1984) στη Γερμανία, για την 9η Συμφωνία του Beethoven σε μεταγραφή Liszt.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image