Γαβριηλίδης Ανδρέας

Πρόεδρος του Σωματείου Ανόρθωση

Image
Λόγιος, συγγραφέας, νομικός. Ο μακροβιότερος πρόεδρος του Συλλόγου Ανόρθωση. Γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1902 στην Αμμόχωστο. Απεβίωσε το 1987. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και στη συνέχεια σπούδασε νομική στην Αθήνα.  Ασκησε στην Αθήνα για τρία χρόνια το επάγγελμα. 
Στην Κύπρο επέστρεψε το 1930 κι άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα στην Αμμόχωστο μέχρι το 1961, οπότε διορίστηκε νομικός σύμβουλος της Δημοκρατίας (Γενική Εισαγγελία), θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι το 1974. Στην Αμμόχωστο το 1945-46 υπήρξε διευθυντής της τοπικής εφημερίδας «Ακρόπολις».  Υπηρέτησε ως εθναρχικός σύμβουλος (1951-1959), και υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ενώσεως Κύπρου (ΕΡΕΚ).

 

Ανόρθωση 
Ο πατέρας του Χαράλαμπος Γαβριηλίδης ήταν ιδρυτικό μέλος της Ανόρθωσης. Ο ίδιος διετέλεσε μέλος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου Ανόρθωσις Αμμοχώστου. Από το 1931- 1940 ως μέλος του ΔΣ και από το 1940 1955 ως πρόεδρος και στη συνέχεια  επίτιμος πρόεδρος του ιδίου συλλόγου.
 

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις που καθόρισαν το μέλλον της Ανόρθωσης, όπως η απόφαση για την καθιέρωση του Φοίνικα ως έμβλημα του Συλλόγου.

 

Ο Ανδρέας Γαβριηλίδης παρέμεινε στην ηγεσία της Ανόρθωσης για 15 χρόνια, διαδεχόμενος τον Αναστάσιο Οικονομίδη το 1940. Από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, ήταν ο διοικητικός ηγέτης του Συλλόγου. Απεχώρησε από τα διοικητικά του Συλλόγου το 1955 αφού μετοίκησε στη Λευκωσία λόγω επαγγέλματος.

 
Οκτωβριανά
Ο Πέτρος Στυλιανού στη διδακτορική του διατριβή «Το Κίνημα του Οκτώβρη του 1931 στην Κύπρο», αναφέρει πως η Ανόρθωση χαρακτηριζόταν από τον διοικητή της αστυνομίας Αμμοχώστου σαν «το καταφύγιο των αντικυβερνητικών ενεργειών και οργάνων της πόλης» και ο Ανδρέας Γαβριηλίδης, παρουσιαζόταν σαν «ο πιο επικίνδυνος από όλους», και υπογράμμιζε την απόλυτη αναγκαιότητα για κλείσιμό του οικήματος της Ανόρθωσης.
 
Κατά την διάρκεια του Αγωνα της ΕΟΚΑ , σαν δικηγόρος πρόσφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του σε δίκες αγωνιστών.
 

Συγγραφικό έργο: 

Ο Ανδρέας Χ. Γαβριηλίδης έγραψε και δημοσίευσε πολλές μελέτες για διάφορα θέματα και κυρίως εθνικά, ιστορικά και νομικά. Εξέδωσε τα ακόλουθα βιβλία:

 

  1. Τά ἐθναρχικά δικαιώματα καί τό ἐνωτικόν δημοψήφισμα (Λευκωσία,  1950, και β' έκδοση, Λευκωσία, 1972).
  2. Νομοκανονική καί πολιτική μελέτη περί καθαιρέσεως τῶν ἐπισκόπων ἐν Κύπρῳ, ἐν συνδυασμῷ πρός τήν ἐνάσκησιν τῶν ἐθναρχικῶν των δικαιωμάτων (Λευκωσία, 1972).
 
 
Πηγές:
  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια 
  2. Pride of Famagusta

Φώτο Γκάλερι

Image
Image