Κέδρων κοιλάδα

Image

Μια  από τις ωραιότερες τοποθεσίες στην οροσειρά του Τροόδους. Πρόκειται για μακρόστενη κοιλάδα με οργιώδη βλάστηση της οποίας κυρίαρχο είδος είναι οι κέδροι (Cedrus brevifolia), ενδημικό είδος που απαντάται κυρίως στην περιοχή αυτή.

 

Η κοιλάδα βρίσκεται μέσα στο δάσος Πάφου, στα δυτικά του μοναστηριού του Κύκκου και είναι γνωστή για τη φυσική της ομορφιά. Η περιοχή είναι ορεινή, στα νότια της κορφής του Τρίπυλου. Το υψόμετρο στις πλευρές της κοιλάδας ξεπερνά τα 1.200 μέτρα. Από γεωλογικής απόψεως, η κοιλάδα βρίσκεται πάνω στα σκληρά πυριγενή πετρώματα, πάνω στα οποία αναπτύχθηκαν πυριτιούχα εδάφη. Δέχεται πολύ ψηλή μέση ετήσια βροχόπτωση που υπερβαίνει τα 900 χιλιοστόμετρα.

 

Η κοιλάδα διασχίζεται από σκυρόστρωτο μαιανδρικό δρόμο που ενώνει το χωριό Πάνω Παναγιά με τον κύριο δρόμο Πεδουλά - μοναστηριού Κύκκου -Κάμπου.

 

Την ξεχωριστή της ομορφιά η κοιλάδα την οφείλει κυρίως στους γιγάντιους κέδρους που είναι ωραιότατα δέντρα, και στη λοιπή φυσική βλάστηση όπως οι κισσοί που ζώνουν και καλύπτουν τους κορμούς των δέντρων. Άλλα ωραία δέντρα που απαντώνται στην ίδια περιοχή είναι οι πλάτανοι και τα πεύκα, ενώ υπάρχει και πλούσια χαμηλή βλάστηση.

 

Από την περιοχή της κοιλάδας των Κέδρων πηγάζουν πολλά ρυάκια που αποτελούν πηγές του Ξερού Ποταμού.

 

Το μοναδικό τοπίο της κοιλάδας ελκύει αρκετούς εκδρομείς, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.