Κασόλα Πιέτρο

Image

Ιταλός ιερωμένος που το 1494 επεσκέφθη την Κύπρο και έγραψε γι' αυτήν. Ο Πιέτρο Κασόλα (Pietro Casola) καταγόταν από μεγάλη οικογένεια του Μιλάνου. Γεννήθηκε κατά ή περί το 1427 και πέθανε τον Νοέμβριο του 1507. Την εκκλησιαστική του σταδιοδρομία άρχισε το 1452 στο Μιλάνο. Το 1494, σε ηλικία 67 περίπου χρόνων, αποτόλμησε μεγάλο ταξίδι στην Ανατολή, για προσκύνημα στους Αγίους Τόπους. Το ταξίδι του κράτησε από τις 15 Μαΐου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, δηλαδή διήρκεσε πέντε και μισό μήνες.

 

Καθ' οδόν προς τους Αγίους Τόπους, πέρασε από την Κύπρο (10-15 Ιουνίου), ενώ ξαναπέρασε από το νησί (1-9 Σεπτεμβρίου) κατά το ταξίδι επιστροφής στην Ιταλία. Για το προσκυνηματικό του αυτό ταξίδι έγραψε ένα κείμενο που πρωτοδημοσιεύθηκε πολλά χρόνια αργότερα, το 1855, ενώ το 1907 εξεδόθη και σε αγγλική μετάφραση (Canon Pietro Casola's Pilgrimage to Jerusalem in the Year 1494, Manchester, 1907).

 

Τα δύο αποσπάσματα περί Κύπρου στο κείμενο του Πιέτρο Κασόλα, παρέθεσε, μεταφρασμένα στην ελληνική, μαζί με σημειώσεις και σχόλια, ο Άντρος Παυλίδης στο 3τομο έργο του «Η Κύπρος Ανά τους Αιώνες, μέσα από τα κείμενα Ξένων Επισκεπτών της» (τόμος Α', 1993, σσ. 253-260).

 

Σ' αυτά, ο Κασόλα κάνει λόγο για Τούρκους πειρατές που δρούσαν στ' ανοικτά της Κύπρου, ομιλεί για τις πόλεις Λεμεσό και Λάρνακα (τότε Αλυκές) κυρίως, στις οποίες παρέμεινε και για τις οποίες αναφέρει αρκετές όσο και ενδιαφέρουσες ιστορικές λεπτομέρειες. Γενικότερα, ο Πιέτρο Κασόλα μας δίνει με τα περί Κύπρου δύο αποσπάσματά του σημαντικές και πολύτιμες σήμερα προσωπικές μαρτυρίες για την Κύπρο του τέλους του 15ου αιώνα, όταν το νησί ευρισκόταν υπό την κατοχή των Βενετών και όταν αντιμετώπιζε τον κίνδυνο εισβολής των Οθωμανών.