Κερύνειας πύλη

Image

Μια από τις τρεις πύλες της Λευκωσίας, επί των οχυρώσεων που έκτισαν οι Βενετοί το 1567, σύμφωνα προς σχέδια του μηχανικού Giulio Savorgnano (Τζούλιο Σαβορνιάνο). Οι άλλες δυο πύλες των κυκλικών οχυρώσεων της Λευκωσίας είναι εκείνες της Αμμοχώστου και της Πάφου.

 

Βλέπε λήμμα: Λευκωσία- Οχυρώσεις

 

Οι τρεις πύλες — Κερύνειας, Αμμοχώστου και Πάφου — πήραν αυτές τις ονομασίες γιατί απ' αυτές ξεκινούσαν οι δρόμοι που ένωναν την πρωτεύουσα Λευκωσία με τις αντίστοιχες πόλεις του νησιού Κερύνεια, Αμμόχωστο και Πάφο.

 

Η πύλη της Κερύνειας που σώζεται, βρίσκεται στο βόρειο τμήμα των τειχών της Λευκωσίας (τουρκική συνοικία) και κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας έφερε την ονομασία porta del Proveditore (πόρτα ντελ Προβεντιτόρε) προς τιμήν του Βενετού Proveditore (=γενικού προβλεπτή, ανώτατου διοικητή του νησιού) κατά το 1566 - 1568, Francesco Barbaro (Φραγκίσκου Μπάρμπαρο) ο οποίος εργάστηκε και συνέβαλε ενεργά στην κατασκευή των νέων οχυρώσεων της Λευκωσίας που αντικατέστησαν τις παλαιότερες των Λουζινιανών.

 

Η πύλη βρίσκεται στο μέσο δυο προμαχώνων, που την προστάτευαν. Στα δυτικά βρίσκεται ο προμαχώνας Quirini (Κουϊρίνι), ενώ ο δεύτερος που βρίσκεται στ' ανατολικά, φέρει την ονομασία Barbaro προς τιμήν και πάλι του γενικού προβλεπτή Φραγκίσκου Μπάρμπαρο. Στην ίδια περιοχή όπου βρίσκεται η πύλη της Κερύνειας, βρισκόταν πιο πριν, πιθανότατα, η πύλη του Τράχωνα, των προγενέστερων οχυρώσεων των Λουζινιανών.

 

Η πύλη της Κερύνειας είναι απλής μορφής κτίριο που αποτελείται από πέρασμα καλυμμένο με καμάρα και με τοξωτά ανοίγματα τόσο στο εσωτερικό, προς την πόλη, όσο και στο εξωτερικό της τμήμα, προς την τάφρο. Ήταν εφοδιασμένη με κινητή γέφυρα που ενωνόταν με κτιστή, πάνω σε τόξα, γέφυρα. Αργότερα, μετά την κατάκτηση της Κύπρου από τους Τούρκους (1570/71), οι Τούρκοι πρόσθεσαν πάνω στην πύλη τετράγωνο δωμάτιο με θόλο, κατά τη διάρκεια γενικών επισκευών.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image