Κολακίδης Φώτης

Δημαρχος Λεμεσού

Image

Αρχιτέκτονας, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος Λεμεσού για δεκατρία χρόνια. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1923 (Κύπριος ο πατέρας του) και πέθανε στις 11 Νοεμβρίου 2009 στη Λεμεσό. Φοίτησε στο Λανίτειο Γυμνάσιο στη Λεμεσό  και στη συνέχεια σπούδασε αρχιτεκτονική στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου απέκτησε το δίπλωμα Β. Arch, από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και το δίπλωμα Μ. Arch, από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Εργάστηκε στο Κέιμπριτζ της Μασσαχουσέττης, στο γραφείο του Walter Gropius, και επέστρεψε στην Κύπρο το 1954, όπου ίδρυσε δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο. Ίδρυσε την εταιρία Colakides Development co. Ltd.   Το 1971 του απενεμήθη η Αργυρή Τιμητική Πλάκα του Συνδέσμου Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Κύπρου για την 25ετηρίδα του Συνδέσμου.

 

Δήμαρχος 

Το 1973 διορίστηκε δήμαρχος Λεμεσού, διαδεχόμενος τον Γεώργιο Κατσουνωτό, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι το 1986.  Ανέλαβε ως Δήμαρχος Λεμεσού σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή για τον τόπο.  Υπήρξε συνεπής υποστηρικτής του Προέδρου Μακαρίου και της κυβέρνησης του και καταδίκαζε με παρρησία την τρομοκρατική δράση των παρανόμων οργανώσεων.  Εις απάντηση πολυβολήθηκε το αρχιτεκτονικό του  γραφείο, το σπίτι του όπου κινδύνευσε και η σύζυγος του και ανατινάχθηκε το αυτοκίνητο του. Μετά το πραξικόπημα και την εισβολή πρωτοστάτησε στην κίνηση  για την επιστροφή του Μακαρίου.

 

Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας των Τοπικών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναπληρωτής πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου και πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Κύπρου. Διετέλεσε επίσης μέλος ή πρόεδρος διαφόρων συνδέσμων και οργανώσεων (Κυπροαμερικανικός Σύνδεσμος, Ροταριανός Όμιλος Λεμεσού, Κυπριακή Επιτροπή ΟΥΝΕΣΚΟ, Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού κ.α.).

 

Κατά τη διάρκεια της θητείας στου στο δημαρχείο υπήρχε παντελής έλλειψη οικονομικών πόρων του Δήμου λόγω του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής του 1974. Παρά ταύτα κατόπιν πολλών προσπαθειών για εξασφάλιση χορηγιών από το Κράτος, δανεισμό από τράπεζες και με τη συμβολή σημαντικών δωρεών από γνωστούς συμπολίτες μας, δημιουργήθηκαν αξιόλογα έργα της πόλης μας, αναβαθμίζοντας την περιουσία του Δήμου και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

 

Στη διάρκεια της θητείας του αντιμετώπισε επίσης με επιτυχία τα μεγάλα προβλήματα που προέκυψαν λόγω της τουρκικής εισβολής και της εγκατάστασης στη Λεμεσό χιλιάδων προσφύγων, όπως και σημαντικά ζητήματα ανάπτυξης και υποδομής της πόλης.

 

Κατά τα 13 χρόνια της θητείας του ως Δήμαρχος αρνήθηκε να παίρνει αντιμισθία για να συμβάλει στην ομαλοποίηση των δυσμενών οικονομικών του Δήμου.

 

Αντιπροσώπευσε την Κύπρο σε πολλά διεθνή συνέδρια ως αρχιτέκτονας και ως Δήμαρχος. ΄Ετυχε τιμητικών διακρίσεων του Συνδέσμου Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων Κύπρου κατά την 25η και 50η επέτειο του Συνδέσμου και του απονεμήθηκε το χρυσό κλειδί της πόλης της Θεσσαλονίκης. 

 

Στο ΕΒΕΛ είναι μέλος η δεύτερη εταιρεία του η Colakides Development Company Ltd, η οποία ιδρύθηκε το 1958 και είναι η πρώτη αναπτυξιακή εταιρεία, έχοντας στο ενεργητικό της την ανέγερση της πρώτης πολυκατοικίας στην Κύπρο για πώληση διαμερισμάτων και συγκεκριμένα το γνωστό εφτάπατο της Λεμεσού, η επίδραση του οποίου έφερε τεράστιες αλλαγές στην ανάπτυξη και ριζική αλλαγή της πολεοδομικής εξέλιξης των Κυπριακών πόλεων. Επίσης ως αρχιτέκτονας των πρώτων πολυτελών 5 αστέρων ξενοδοχείων Αμαθούς, Meridien και Sheraton (τώρα St. Raphael) συνέβαλε στο να τοποθετηθεί η Λεμεσός στον τουριστικό χάρτη υψηλού τουρισμού που άλλαξε την όψη της πόλης και τον τρόπο ζωής των κατοίκων της.

 

Η εταιρία Κολακίδης

Αρχικά η εγγραφή της Εταιρείας έγινε to 1958 με το όνομα Colakides Housing Co. Limited και ήταν από τις παλαιότερες εταιρείες ανάπτυξης γης στην Κύπρο. Το 1968 μετονομάσθηκε σε Colakides Development Company Ltd. και διατηρεί από τότε το ίδιο όνομα.  Η Εταιρεία ανάπτυξης γης ήταν βασικά, επέκταση των αρχιτεκτονικών εργασιών του Φώτη Κολακίδη ο οποίος στην προσπάθεια του να αναδείξει την μοντέρνα αρχιτεκτονική στην Κύπρο, έκτισε το 1958, το γνωστό σε όλους μας εφτάπατο, το οποίο ήταν το πρώτο κτίριο για πώληση διαμερισμάτων στην Κύπρο και το υψηλότερο στη Λεμεσό. Ακολούθως ανέγειρε ένα ιατρικό κέντρο, και μια λέσχη με πισίνα και βιβλιοθήκη, στην περιοχή ΝΑΑΦΙ της Αγίας Φύλας, τα οποία ενοικιάζονταν στις Βρετανικές Βάσεις. Τα ακίνητα εγκαταλείφθηκαν λόγω των τραγικών γεγονότων του 1974, και ακολούθως φιλοξενήθηκαν στο ιατρικό κέντρο δωρεάν πολλοί πρόσφυγες συμπατριώτες μας για 6 περίπου χρόνια. Η Εταιρεία ανέγειρε επίσης το γραφειακό μέγαρο Βερεγγάρια στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού, απέναντι από το παλιό λιμάνι, στο οποίο στεγαζόταν και το αρχιτεκτονικό γραφείο του Φώτη Κολακίδη από το 1973 μέχρι το 2009. Οι άλλοι όροφοι του κτιρίου πουλήθηκαν και αξιοποιήθηκαν από αξιόλογες εταιρείες και οργανισμούς όπως το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού. Από το 1973 μέχρι το 1986 όταν ο Φώτης Κολακίδης υπηρέτησε ως Δήμαρχος Λεμεσού, η Εταιρεία αδράνησε, με εξαίρεση την υλοποίηση ενός έργου εξοχικών κατοικιών στις Πλάτρες, που συμπληρώθηκε το 1985. Σημερινοί διευθυντές της Εταιρείας είναι ο Γιάννης Κολακίδης, Αρχιτέκτονας και ο Κώστας Κολακίδης, Πολιτικός Μηχανικός, οι οποίοι εργάζονται στο αρχιτεκτονικό γραφείο Κολακίδης και Συνεταίροι που ίδρυσε ο πατέρας τους, και το οποίο έχει στο ενεργητικό του διάφορα αρχιτεκτονικά έργα, όπως οικιστικά, εμπορικά, γραφειακά, κλινικές, βιομηχανικά, αθλητικά, σχολικά και τουριστικά, όπως τα ξενοδοχεία της Λεμεσού Αμαθούς, Le Meridien και Sheraton (τώρα St Raphael).

 

 

Πηγές:

Φώτο Γκάλερι

Image