«Κυπριακός Φύλαξ»

Image

Μεγάλη παγκύπρια εβδομαδιαία πολιτική εφημερίδα που απετέλεσε σταθμό στην ιστορία και εξέλιξη του κυπριακού Τύπου. Κυκλοφόρησε το πρώτο της φύλλο στη Λευκωσία στις 8.4.1906. Ιδιοκτήτης ήταν ο Εφραίμ Κ. Πετρίδης, που ήταν και ο ιδιοκτήτης του τυπογραφείου «Λευκωσία», όπου εκτυπωνόταν η εφημερίδα. Υπεύθυνος συντάξεως και μαχητικός αρθρογράφος της ήταν ο πρωτοπόρος της κυπριακής δημοσιογραφίας Ελλάδιτης καθηγητής Νικόλαος Καταλάνος*, που υπήρξε πραγματικός εθνεγέρτης και θερμός υποστηρικτής των εθνικών αγώνων των Κυπρίων.

 

Η εφημερίδα είχε μέγεθος 56X36 εκ., ήταν πεντάστηλη (πλάτος στήλης 6 εκ.) και τετρασέλιδη. Το πρώτο πανηγυρικό της φύλλο είχε στο μέσο και μονόφυλλο παράρτημα, του οποίου, όμως, μόνο η μια σελίδα ήταν τυπωμένη (η άλλη παρέμεινε λευκή). Η τιμή της εφημερίδας ήταν δυο γρόσια και η ετήσια συνδρομή 10 σελίνια για το εσωτερικό και 14 για το εξωτερικό.

 

Η εφημερίδα χαρακτηριζόταν από πλούσια και μαχητική αρθρογραφία, ειδησεογραφική κάλυψη τοπικών και διεθνών γεγονότων και εξελίξεων, και είχε επιστημονικές, καλλιτεχνικές και λογοτεχνικές στήλες. Αποτελεί βασική πηγή πληροφόρησης για τις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές κυπριακές συνθήκες της εποχής εκείνης.

 

Λόγω της μαχητικής του αρθρογραφίας και της άλλης εθνικής του δραστηριότητας, οι βρετανικές αποικιακές αρχές απελαύνουν τον Καταλάνο από την Κύπρο το 1921 και τη διεύθυνση της συντάξεως αναλαμβάνει από το 1924 ο Κωνσταντίνος Α. Κωνσταντινίδης. Η εφημερίδα συνεχίζει την έκδοσή της με τον τίτλο Νέος Κυπριακός φύλαξ και διατηρεί σταθερά την έκδοσή της μέχρι το 1950. Στο τελευταίο στάδιο της ζωής της εφημερίδας τη διεύθυνση της συντάξεως ανέλαβε ο Βίας Μαρκίδης (γαμβρός του Κ.Α. Κωνσταντινίδη) ο οποίος ανέλαβε αργότερα την αρχισυνταξία της εφημερίδας Ἔθνους και υπήρξε ο πρώτος Κύπριος διευθυντής του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου.