Κράλης Μάνος

Image

Ο Μάνος Κράλης (Γεώργιος Μίνωος) είναι σημαντικός σύγχρονος Κύπριος ποιητής. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1914 και πέθανε στις 10 Ιανουαρίου 1989.

 

Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Διδασκαλείο το 1933 και το Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου και στη συνέχεια εργάστηκε για πολλά χρόνια ως δάσκαλος και διευθυντής δημοτικών σχολείων. Κατά την περίοδο 1954-1956 εργάστηκε στο Γραφείο Παιδείας ως συγγραφέας σχολικών βοηθημάτων. Από το 1971 μέχρι το 1974 εργάστηκε στην υπηρεσία εκπαιδευτικής ραδιοφωνίας του υπουργείου Παιδείας. Για σύντομο διάστημα συνεργάστηκε επίσης με το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου, για την έκδοση του βιβλίου Η Συμβολή της Κύπρου στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο κι επιμελήθηκε. Συνεργάστηκε κατά καιρούς με εφημερίδες και περιοδικά, εργάστηκε δε και ως δημοσιογράφος μετά την αφυπηρέτησή του, το 1974, από την εκπαίδευση.

 

Την πρώτη ποιητική του συλλογή ο Μάνος Κράλης εξέδωσε το 1936. Πρωτοεμφανίστηκε όμως στον χώρο της ποίησης μερικά χρόνια πιο πριν, γύρω στο 1934, με δημοσιεύσεις ποιημάτων του στην εφημερίδα Παρατηρητής της Λεμεσού. Αργότερα, ποιήματα αλλά και διηγήματα δημοσίευσε και σε άλλα έντυπα, όπως στο περιοδικό Κυπριακά Γράμματα (στο οποίο εργάστηκε για λίγο και ως διορθωτής κειμένων), και στα περιοδικά Πάφος, Πνευματική Κύπρος, Επιθεώρηση Λόγου και Τέχνης και σε εφημερίδες.

 

Εξέδωσε τις ακόλουθες ποιητικές συλλογές:

 

  1. Ταξίδι στη Γυμνή Χρονιά (1936)
  2. Φθινόπωρο στην Κόλαση (1938)
  3. Επιτάφιος του Πληρώματος (1946)
  4. Ποιητικά Άπαντα, 1936-1971 (1971)
  5. Γεύση Θανάτου (1974)

 

Η τελευταία του ποιητική συλλογή Γεύση Θανάτου τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο ποίησης του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου για το 1974.

 

Ποιήματα του Μάνου Κράλη περιελήφθησαν σε ποιητικές κυπριακές και ελλαδικές ανθολογίες, μεταφράστηκαν δε και στην αγγλική, ιταλική και βουλγαρική γλώσσα.

 

Εκτός από την ποίηση έγραψε και διηγήματα, ενώ δημοσίευσε κατά καιρούς και κριτικές για την τέχνη.  Έκαμε επίσης μουσικές σπουδές στο Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου όταν υπηρετούσε στην Αμμόχωστο ως δάσκαλος, ενώ ασχολήθηκε και με τη ζωγραφική. Στον τομέα της ζωγραφικής, έργα του εξέθεσε σε ατομική έκθεση στην Πάφο το 1963, ενώ πήρε μέρος και σε ομαδικές εκθέσεις.

 

Μετά το θάνατό του φίλοι και εκτιμητές του έργου του εξέδωσαν τα Ποιητικά Άπαντά του.