Κωνσταντινίδης Στέφανος

Image

Ακαδημαϊκός και ποιητής. Γεννήθηκε το 1941 στην Πενταλιά της Πάφου. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρακολούθησε μαθήματα νομικής και δημοσιογραφίας. Εργάστηκε ως καθηγητής σχολών μέσης παιδείας στην Αθήνα και στην Κύπρο. Αργότερα έκαμε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία και πήρε (από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης) το Maitrise στην αρχαία ελληνική φιλολογία και τον τίτλο του διδάκτορα της πολιτικής κοινωνιολογίας και των πολιτικών επιστημών. Εργάστηκε στη συνέχεια ως καθηγητής σε Πανεπιστήμια του Καναδά. Σήμερα (2009) είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ και διευθύνει το Κέντρο Ελληνικών Ερευνών Καναδά-ΚΕΕΚ. 

 

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον Ελληνισμό του Καναδά και εξέδωσε διάφορα βιβλία με στοιχεία για την ομογένεια στη χώρα αυτή, όπως Η παρουσία των Ελλήνων στον Καναδά, Η ελληνόφωνη εκπαίδευση στον Καναδά κ.α.

 

Εκτός από την ποίηση, ασχολήθηκε με το διήγημα, την κριτική και το δοκίμιο. Εξέδωσε διάφορες ποιητικές συλλογές και συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά και εφημερίδες τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας. Οι ποιητικές του συλλογές είναι:

 

  1. Ἐπένδυση στό χρόνο ἑνός ὀνείρου καί κάποιων μαρτυριῶν, έκδοση «Κυπριακών Χρονικών», Λευκωσία, 1969.
  2. Παρακαλεῖσθε μή πτύετε  ἐντός τοῦ λεωφορείου, εκδόσεις «Μέτοικος», Λευκωσία, 1979.
  3. Εναλία Κύπρος, ο θάνατος του Ονήσιλου στα 1989 μ.Χ., Λευκωσία, 1990.
  4. Προκρούστη του Εναρέτου, Αθήνα, 2008.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image