Λαδάκη - Φιλίππου Νίκη

Image

Σύγχρονη Κυπρία ποιήτρια. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1937. Μετά την αποφοίτησή της από το Παγκύπριο Γυμνάσιο σπούδασε στο Λονδίνο, όπου έλαβε πτυχίο Εμπορικών Επιστημών (1959). Επιστρέφοντας στην Κύπρο διορίστηκε ιδιαιτέρα γραμματέας του προέδρου του Ελληνικού Εκπαιδευτικού Συμβουλίου, το οποίο ιδρύθηκε αμέσως μετά τις συμφωνίες για τη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μετά την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας μετετέθη στη θέση της γραμματέως του προέδρου της Ελληνικής Κοινοτικής Συνελεύσεως (Κοινοτικής Βουλής) όπου υπηρέτησε από το 1960 ως το 1965. Όταν η Κοινοτική Βουλή έγινε υπουργείο Παιδείας, διορίστηκε ιδιαιτέρα γραμματέας του υπουργού Παιδείας, θέση στην οποία παρέμεινε για σειρά ετών. Το 1978 έλαβε πτυχίο του Ιστορικού και Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1983 πτυχίο της ελληνικής και αγγλικής φιλολογίας της ίδιας Σχολής.

 

Την πρώτη της ποιητική συλλογή, Δρόμοι Ἀγάπης, παρουσίασε το 1960. Ακολούθως εξέδωσε και άλλα ποιητικά βιβλία:  Ἄτονα (1963), Ἐπεισόδια (1964), Ἡ Δέσποινα τῶν Βηματισμῶν (1967),  Ὁμολογία (1969), Ὠδές, Δάφνες, Ἐλπίδες (1971), Ἐκτόνωση, Τῆς Ἀγάπης (1977), Σφαγμένη Ἄνοιξη (1978). Ασχολήθηκε επίσης με τη νουβέλα και έγραψε μελέτες πάνω σε ιστορικά και λογοτεχνικά θέματα. Μια νουβέλα της, με τίτλο Τ’ Ὄνειρο, εξεδόθη το 1974, ενώ το 1971 εξεδόθη μια μελέτη της με τίτλο Ἡρωίδες τῆς Ἑλληνικῆς Ἐθνεγερσίας. Ανάμεσα στα έργα της αναφέρουμε και τα ακόλουθα:

 

1. TheVirginoftheSteps, 1973 (αγγλική έκδοση της ποιητικής της συλλογής Η Δέσποινα των Βηματισμών, 1967)

2. SlaughteredSpring, 1980 (αγγλική έκδοση της ποιητικής της συλλογής «Σφαγμένη Άνοιξη», 1978)

3. Άντης Περνάρης, 1982 (σε συνεργασία με τους Νίκο Παναγιώτου και Νίκο Ορφανίδη)

4. Essays, δοκίμια, 1984

5. Του πατέρα που μου έφυγε, ποιητική σύνθεση, 1982

6. BludigerFruling, ποιήματα, 1985

7. Το τραγούδι του Πενταδάκτυλου, ποιήματα, 1986 (και β' έκδοση το 1987)

8. Β' έκδοση της ποιητικής της συλλογής Η Δέσποινα των Βηματισμών, 1987

9. VerginedeiPassi, 1987 (ιταλική έκδοση της ποιητικής της συλλογής Η Δέσποινα των Βηματισμών)

10. Μανούλα Κυπριώτισσα, ποιήματα, 1988

11. Δεκαεννιά Κραυγές, ποιήματα, 1992

12. Μελετήματα Λογοτεχνίας, δοκίμια, 1992

13. Ανθολογία - Anthology, 1960- 1992, ποιήματα, 1994

14. Τριάντα και Δύο Χρόνια Δρόμοι Αγάπης, ποιήματα, 1994

15. Προς Κερίνιν, ποιήματα, 2001.

 

Από τα πιο πάνω εκδομένα έργα της, το Μελετήματα Λογοτεχνίας τιμήθηκε με α' βραβείο δοκιμίου «Μάρκου Αυγέρη», το Μανούλα Κυπριώτισσα τιμήθηκε με έπαινο του υπουργείου Παιδείας της Κύπρου, ενώ η λογοτέχνιδα τιμήθηκε κατά καιρούς και με άλλα βραβεία.

 

Έργα της μεταφράστηκαν στην αγγλική, γαλλική, ιταλική, γερμανική και αρμενική. Η ίδια μετέφρασε στην αγγλική δικά της έργα καθώς και έργα άλλων Κυπρίων και Ελλαδιτών συγγραφέων, ενώ από την αγγλική μετέφρασε αποσπάσματα έργων ξένων συγγραφέων.

 

Το ποιητικό της έργο απέσπασε ευνοϊκές κρίσεις Κυπρίων, Ελλαδιτών και ξένων κριτικών, ανάμεσα στους οποίους οι Τ. Παπατσώνης, Π. Γλέζος, Α. Καραντώνης, Α. Περνάρης, Γκαστόν Ανρύ Ωφρέρ και άλλοι. Η ποίησή της χαρακτηρίστηκε «καρπός βαθιάς σκέψης, ανησυχίας και προβληματισμών, επιβλητική στην απλότητά της, ευγενική και τρυφερή». Ιδιαίτερα τονίστηκαν «η λυρική της καθαρότητα, η ευαισθησία της, η φροντισμένη διάρθρωση της δομής της και η συντομία και λιτότητά της» που «έχει τη χάρη του αποφθεγματικού λόγου και των αρχαίων επιγραμμάτων». Ποιητικά της έργα βραβεύτηκαν με τα βραβεία του περιοδικού «Πνευματική Κύπρος» (1961) και της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου (1971), ενώ ποιήματά της έχουν περιληφθεί σε κυπριακές, ελλαδικές και ξένες ανθολογίες και εγκυκλοπαίδειες ποίησης.

 

Η Νίκη Λαδάκη - Φιλίππου διετέλεσε πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου, μέλος διοικητικών συμβουλίων και επιτροπών κυπριακών και διεθνών λογοτεχνικών και πολιτιστικών σωμάτων και μέλος πολλών πνευματικών και επιστημονικών ομίλων, συνδέσμων και εταιρειών της Κύπρου και της Ελλάδας. Συνεργάστηκε επίσης με τα ραδιοφωνικά ιδρύματα Κύπρου και Αθηνών και με κυπριακές και ελλαδικές εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά. Από το 1969 και μετά έλαβε μέρος σε πολλά λογοτεχνικά και πολιτιστικά συνέδρια ή συμπόσια στην Κύπρο, την Ελλάδα και σε άλλες χώρες (Βρετανία, Αυστρία, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Ισπανία), στα πλαίσια των οποίων παρουσίασε σχετικά θέματα. Η Νίκη Λαδάκη-Φιλίππου υπηρέτησε στη Μορφωτική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας. Το 1996 αφυπηρέτησε και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

 

Το 1992, η «Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου» διοργάνωσε εκδήλωση τιμητική για την ποιήτρια. Το 1994 το Κυπριακό PEN (κυπριακό τμήμα της Διεθνούς Οργανώσεως Συγγραφέων) εξέδωσε στην αγγλική αφιερωματικό τόμο στην ποιήτρια, με τίτλο Niki Ladaki-Philippou.

 

Η Νίκη Λαδάκη-Φιλίππου πέθανε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2003.