Λιούκ σερ Χάρρυ sir Harry Luke

Image

Βρετανός διοικητικός αξιωματούχος που υπηρέτησε και στην Κύπρο κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας, από διάφορες θέσεις. Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1884 και σπούδασε στο Ήτον, στο Τρίνιτυ Κόλλεϊτζ και στην Οξφόρδη. Υπηρέτησε ως ιδιαίτερος γραμματέας του ύπατου αρμοστή της Κύπρου κατά το 1911-1912. Υπηρέτησε επίσης ως διοικητής της πόλης και επαρχίας Αμμοχώστου το 1918-1920. Αργότερα διορίστηκε αρχιγραμματέας στην Παλαιστίνη (1928-1930), αναπληρωτής κυβερνήτης της Μάλτας (1930-1938), κυβερνήτης των νησιών Φίτζι και ύπατος αρμοστής του Δυτικού Ειρηνικού (1938-1942) κ.α. Αλλά και μετά το 1920, ο σερ Χάρρυ Λιούκ επανήλθε κατά καιρούς στην Κύπρο, την οποία είχε αγαπήσει.

 

Ο σερ Χάρρυ Λιούκ κατά τα χρόνια της παραμονής του στην Κύπρο συγκέντρωσε και υλικό από το νησί αφού, όπως σημειώνεται στον πρόλογο βιβλίου του, «γνώρισε την Κύπρο ως διοικητικός λειτουργός που μιλούσε τις γλώσσες του νησιού (=ελληνική - τουρκική), ως ιστορικός, ως σπουδαστής της αρχαιολογίας και ως εραστής της φύσεως». Αποτέλεσμα της γνωριμίας του αυτής με την Κύπρο ήταν η συγγραφή βιβλίου με τίτλο Cyprus. A Portrait and an Appreciation (=Κύπρος. Ένα Πορτραίτο και μια Εκτίμηση). Το βιβλίο αυτό του σερ Χάρρυ, ενισχυμένο και με φωτογραφικό υλικό, εξεδόθη στην Αγγλία το 1957, σε μια εποχή κατά την οποία η Κύπρος βρισκόταν στο επίκεντρο της αγγλικής και της διεθνούς προσοχής αφού διεξαγόταν τότε στο νησί ο ένοπλος απελευθερωτικός αγώνας.

 

Μεταξύ των άλλων βιβλίων που εξέδωσε ο σερ Χάρρυ Λιούκ περιλαμβάνεται και μελέτη του με τον τίτλο Cyprus under the Turks (=H Κύπρος υπό τους Τούρκους). Επίσης, αναφορές στην Κύπρο έχει και σε άλλα έργα του, όπως ξεχωριστό κεφάλαιο υπό τον τίτλο 'Cyprus' στον Β' τόμο του έργου του Cities and Men (έργο αυτοβιογραφικό).

 

Στο έργο του για την Κύπρο, ο σερ Χάρρυ καταπιάνεται με διάφορες ιστορικές περιόδους του νησιού. Περιλαμβάνει δε και αναφορές στη σύγχρονή του εποχή (κεφάλαιο για την ένωση) όπου εκφράζει και προσωπικές του εκτιμήσεις.