Μαραθεύτης Φρίξος

Image

Εκπαιδευτικός, καθηγητής της ιστορίας και γεωγραφίας. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1921. Μετά την αποφοίτησή του από την Αγγλική Σχολή, εστάλη με υποτροφία της αποικιακής κυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ από το οποίο αποφοίτησε το 1948 με το δίπλωμα Β.Α. (Honours) στην ιστορία. Δίδαξε στην Αγγλική Σχολή, το δε 1952 και 1953, με νέα κυβερνητική υποτροφία, φοίτησε στα Πανεπιστήμια του Λέστερ και του Λονδίνου όπου ειδικεύτηκε στη γεωγραφία και τα παιδαγωγικά. Δίδαξε ως καθηγητής της ιστορίας και γεωγραφίας στην Αγγλική Σχολή και το Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου και συνέχισε να διδάσκει την ύλη και διδακτική των δυο μαθημάτων στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου ως το 1973 όταν, μετά την προαγωγή του, υπηρέτησε σε διάφορα γυμνάσια του νησιού. Το 1958 το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ του απένειμε τον τίτλο Μ.Α. μετά την υποβολή της διατριβής Οι ιστορικοί και γεωγραφικοί παράγοντες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της Λήδρας - Λευκωσίας από τα αρχαιότατα χρόνια ώς σήμερα.

 

Ο Φρίξος Μαραθεύτης ετοίμαζε και παρουσίαζε τα μαθήματα γεωγραφίας στα προγράμματα εκπαιδευτικής τηλεόρασης και για μια περίοδο ήταν συντονιστής του μαθήματος στα σχολεία μέσης παιδείας, όταν είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε συνέδρια του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη γεωγραφία.

 

Συγγράμματα: Διδακτική της Ιστορίας και Γεωγραφίας, Λευκωσία, 1961. Διδακτική της Φυσικής και Γενικής Γεωγραφίας, Λευκωσία, 1962. Location and Development of the town of Leucosia (Nicosia), Cyprus, Nicosia Municipality, 1977.

 

Ο Φρίξος Μαραθεύτης υπήρξε βασικός συνεργάτης της Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαίδειας.