Μαύρον Όρος δάσος

Image

Δάσος έκτασης 348,5 εκταρίων (2.605 σκαλών) στην οροσειρά του Πενταδάκτυλου, στα ανατολικά και νοτιοανατολικά του χωριού Καλογραία. Περιβάλλεται από τα επίσης κρατικά δάση Μελούντα, Τέναγρα, Καρτάλ Νταγ και Μελανδρίνα.

 

Από διοικητικής απόψεως, το βόρειο τμήμα του δάσους ανήκει στην επαρχία Κερύνειας και εκτείνεται στη διοικητική έκταση του χωριού Καλογραία. Το νότιο τμήμα του δάσους ανήκει στην επαρχία Αμμοχώστου και εκτείνεται στη διοικητική έκταση των χωριών Τρυπημένη και  Άγιος Νικόλαος.

 

Το υψόμετρο στην περιοχή του δάσους κυμαίνεται μεταξύ 250 και 518 μ. (κορφή Ζυγό Βουνό). Το τοπίο του είναι διαμελισμένο από πολλά μικρά ρυάκια που πηγάζουν από την κορυφογραμμή στην περιοχή του και είτε χύνονται στη θαλάσσια περιοχή στα βόρειά του, είτε ακολουθούν νότια κατεύθυνση για να τροφοδοτήσουν άλλα μεγαλύτερα ρυάκια και ποτάμια.

 

Από γεωλογικής απόψεως, η περιοχή του δάσους βρίσκεται πάνω στις αποθέσεις του σχηματισμού Λαπήθου (σειρά πελαγικών κιμωλιών, μαργών και ασβεστόλιθων με παρεμβολές ζωνών πίλλοου λαβών και ρεολίθων), και τις αποθέσεις του φλύσχη της Κυθρέας. Πάνω στα πετρώματα αυτά αναπτύχθηκαν ξερορεντζίνες και τέρρα ρόζα. Η μέση ετήσια βροχόπτωση που δέχεται το δάσος κυμαίνεται περί τα 530 χιλιοστόμετρα.

 

Το δάσος Μαύρον Όρος διασχίζεται από δασικό δρόμο με Α-Δ κατεύθυνση που συνεχίζεται στα ανατολικά μέσα στο γειτονικό δάσος Μελούντα, και στα δυτικά μέσα στο δάσος Καρτάλ Νταγ.

 

Τα κύρια είδη βλάστησης στο δάσος είναι πεύκα, κυπαρίσσια, τρεμιθιές, δάφνες, μερσινιές και σχινιές.